Fotbalistii fac parte din categoria oamenilor superstitiosi peste masura. Majoritatea intra pe teren cu dreptul inainte sau isi fac cruce. Unii dintre ei iau un smoc de iarba si il pun in tricou sau poarta medalioane aducatare de noroc. Recent, Benfica Lisabona a pierdut a opta finala de cupa europeana disputata dupablestemul lui Bela Guttmann. In trecut insa au fost multe cazuri de "ghinion" sau perioade lungi de esecuri, iar cei in cauza au apelat la talismane, rugaciuni sau descantece.

Stadionul Santiago BernabeuFoto: Captura YouTube

La sfarsitul anului 1937, dupa ce echipa sa pierduse cu un umilitor 0-12 in fata formatiei braziliene Vasco da Gama, un suporter brazilian pe nume Arubinha a ingropat o broasca cu gura cusuta sub terenul invingatoarei si a blestemat: "Vasco sa nu iasa campioana timp de 12 ani", scria Eduardo Galeno in cartea sa, "Fotbalul, lumini si umbre".

Timp de multi ani, sustinatorii si conducerea clubului au cautat broasca pe teren si imprejurimi. Echipa cumpara cei mai buni jucatori din tara, avea cei mai buni antrenori si totusi nu castiga trofee. In 1945 au reusit sa castige campionatul din Rio de Janeiro, iar cum ultimul titlu cucerit data din 1934, in urma cu 11 ani, presedintele clubului a concluzionat: "Dumnezeu ne-a facut o mica reducere".

Fostul antrenor spaniol Pablo Hernandez Coronado povestea ca Real Madrid nu a mai castigat titlul sase sezoane dupa ce si-a modificat dimensiunea terenului de pe Santiago Bernabeu. "Vraja" a fost spulberata de un suporter care a ingropat o capatana de usturoi in cercul de la centrul terenului.

In 1953, clubul Flamengo trecea prin momente grele, dupa noua ani fara sa castige titlul. Preotul catolic Goes a garantat victoria cu conditia ca jucatorii sa mearga la biserica si sa se roage. Astfel, Flamengo a castigat trofeul trei ani la rand, iar cluburile rivale s-au plans cardinalului Jaime Camara ca adversarii lor folosesc "arme nepermise". Preotul se ruga tinand in mana matanii in culorile clubului, dar invoca si o divinitate africana. Jucatorii au renuntat sa mai mearga la biserica dupa ce in al patrulea an echipa a pierdut campionatul.

Fostul international columbian Freddy Rincon a avut o prestatie dezamagitoare la Campionatul Mondial din 1994. Mai tarziu s-a aflat ca lipsa de entuziasm era de fapt teama. Un vraci din Buenaventura ii prezisese rezultatele turneului, care s-au adeverit intocmai, si ca daca nu va avea grija foarte mare isi va rupe un picior.

Alte momente "de poveste" despre fotbal si superstitii:

  • Directorul tehnic al Argentinei la Mondialele din 1986 si 1990, Carlo Bilardo, nu-si lasa jucatorii sa manance carne de pui, despre care le zicea ca aduce ghinion, in schimb ii obliga sa consume carne de vita, care produce acid uric.
  • Proprietarul clubului AC Milan, Silvio Berlusconi, a interzis imnul clubului "Milan, Milan" pe motiv ca transmitea unde malefice care blocau picioarele fotbalistilor. In 1987 Berlusconi a solicitat un nou imn, care s-a intitulat "Milan dei nostri cuori".
  • Asociatia Italiana a Magilor a garantat succesul tarii lor in finala Campionatului Mondial din 1994. Acestia se bazau pe farmecele si magia neagra care vor impiedica victoria Braziliei. Rezultatul a contrazis aceasta organizatie.
  • Portarul Amadeo Carrizo avea opt meciuri fara gol primit in poarta celor de la River Plate datorita unei sepci "magice". In partida contra celor de la Boca Juniors, adversarul Angel Clemente Rojas i-a furat acest talisman. River a pierdut, iar Carrizo a incasat doua goluri.
  • Dupa castigarea titlului brazilian de catre Botafogo, in 1957, Didi a parasit terenul fara sa se schimbe la vestiare si in echipamentul de joc a traversat pe jos orasul Rio de Janeiro. Era promisiunea facuta unui sfant protector.