Campionatul Braziliei de juniori. Ultima partida se disputa intre Jabacuara - Santos, iar Santos nu avea nevoie decat de un meci egal pentru a deveni campioana. Jabacuara conduce insa cu 2-1.

Pele in 1958Foto: youtube.com

Dam cuvantul lui Jose, portarul formatiei gazda:

"Cand mai aveam 10 minute de joc, un fundas de-al nostru a atins mingea cu mana. Arbitrul a acordat penalti, iar jucatorii lui Santos nu mai puteau de bucurie. Se ridicasera cu totii in picioare gata sa salute transformarea loviturii de pedeapsa. M-am uitat cam chioras la baiatul care trebuia sa execute (niciun portar nu se va uita altfel in asemenea ocazii, va rog sa ma credeti). Era un mulatru negricios, cam firav, cu dinti foarte lati de lup tanar.

Antrenorul meu, Arnaldo, imi striga de pe tusa:

-N-avea teama: Trage afara copilasul asta.

Micutul mulatru auzise insulta antrenorului. Il fulgera o clipa cu privirea, se dadu inapoi cativa pasi, isi lua elan si deodata simtii sfera de piele cum isi face cuib drept in palmele mele primitoare. "Copilasul" trasese cum nu se poate mai prost. In tribune se starni un vacam teribil. Toti suporterii Santosului isi varsau mania pe nefericitul care ratase copilareste. Torente de fluieraturi si insulte aveau sa-l copleseasca de acum inainte ori de cate ori atingea balonul.Santos pierduse titlul de campioana la juniori.

In drum spre vestiar, am vazut o usa deschisa. Micutul mulatru scancea intr-un colt:

- Sunt un neindemanatic. Nu voi ajunge niciodata fotbalist!

Abia mai tarziu aveam sa aflu ca acel "copilas" se numea... Pele".

Fragment din cartea "De ti-ar spune poarta mea", autor George Mihalache

Edison (Edson) Arantes do Nascimento, cunoscut sub pseudonimul de Pelé (n. 23 octombrie 1940), simbolul fotbalului brazilian si al clubului Santos, este considerat de multă lume ca fiind cel mai mare fotbalist din toate timpurile. Acest magnific jucător a marcat 1201 goluri în 1276 de meciuri jucate.

Pele- TOP 20 de goluri