De ce iubim atat de mult acest sport? De unde izvoraste atata patima nebanuita si nefireasca uneori la un public matur? Sunt intrebari la care cronicari, fotbalisti, medici, filosofi sau oameni de stiinta au incercat sa dea un raspuns. Capitanul echipei nationale la primul campionat mondial de fotbal, Uruguay 1930, Rudy Wetzer, ofera o descriere superba fenomenului numit fotbal.

Romania 1930Foto:

"Ma intreb daca am sa mai joc vreodata in fata a 100.000 de spectatori. Nu cred. Sau, cine stie... Oricum, mi-am dat seama ca fotbalul e un <> extraordinar. Poate mai ceva decat alcoolul si tutunul...

Rudy Wetzer

Rudy Wetzer

Foto:

Cred ca fotbalul cucereste globul pentru ca e copilaria insasi. A mea, a lui Barbu, a lui Vogl, a ta, a tuturor. Noi, fotbalistii, suntem zeii. Ei, spectatorii din tribuna, care ne aplauda si ne huiduie, sunt cei care traiesc prin noi iluzia ca ar fi putut sa fie zei.

Spectatorul din tribuna este sincer revoltat cand gresesti un voleu; el nu scapa niciodata ocazia sa ti-l corecteze savant, printr-o simpla miscare a gleznei, starnind admiratia sotiei sau a logodnicei pe care o aduce la meci in primul rand pentru asta, adica pentru a-i demonstra ca ar fi putut sa fie mai mare decat tine, cel din teren.

Aceasta minunata candoare va umple intodeauna stadioanele cu oameni de tot felul si chiar cu filozofi sau matematicieni, care, obositi de cautari nesfarsite, ii invidiaza si ii vor invidia intotdeauna pe creatorii capodoperei imediate, GOLUL!

Iata de ce prevad un viitor stralucit fotbalului. Un viitor fata de care Fiesta de la Montevideo va fi o simpla amintire"

Romania- Peru la Mondialul din Uruguay. Portarul Ion Lpuneanu si atacantul Julio Lores

Romania- Peru la Mondialul din Uruguay. Portarul Ion Lapuneanu si atacantul Julio Lores

Foto: Wikipedia

Fragment din cartea maestrului Ioan Chirila "Zile si nopti pe stadion"

Note

Rudolf (Rudi) Wetzer (n. 17 martie 1901, Timisoara; d. 13 aprilie 1993, Haifa) a jucat printre altele la Chinezul Timisoara, Unirea Timisoara si Juventus Bucuresti, cu care a fost de trei ori campion al Romaniei. In echipa nationala a Romaniei a jucat de 17 ori, inscriind 12 goluri. Este unul din trei frati (ceilalti fiind Stefan si Johann) care au fost toti fotbalisti activi in echipe ale vremii.

vezi intreaga biografie a lui Rudy Wetzer pe banaterra.ro

In 1930, Romania se inscrie la Campionatul Mondial, competitie proaspat infiintata, si la turneul organizat in Uruguay, reuseste o victorie, 3-1 cu Peru, goluri Adalbert Desu, Constantin Stanciu si Nicolae Kovacs, pentru a pierde cu 4-0 in fata viitoarei campioane mondiale, chiar tara gazda, Uruguay.