A fost odata ca niciodata. Putem incepe si asa povestea caci astfel de gesturi sunt tot mai rare si vor deveni basme neintelese. Daca pentru Maradona si Luis Suarez a marca un gol cu mana e "voia lui Dumnezeu", pentru doi fotbalisti romani onoarea a contat mai mult decat orice... chiar si decat trofeele puse in joc. Cornel Dinu marcheaza cu mana in finala Cupei cu Steaua si aduce egalarea. Arbitrul acorda gol, stelistii sunt gata sa repuna mingea de la centru, dar stupoare... Dinu merge la arbitru si ii spune ca nu a fost gol valabil. Dinamo avea sa piarda Cupa. O alta poveste la fel de frumoasa vine din toamna anului 1939 cand Rapid si Venus se intalneau in unul dintre cele mai asteptate meciuri ale vremii. Atunci s-a decis in buna masura titlul.

Mondialul din Mexic 70Foto: youtube.com

Cornel Dinu: Nu puteam sa-mi mint colegii de la nationala

26 iulie 1970: Dinamo si Steaua isi disputa Cupa Romaniei pe "23 August". Florea Voinea deschide scorul pentru Steaua in minutul 7. Dinamo se arunca in atac, iar dupa cateva pase succesive Cornel Dinu reuseste egalarea. Suporterii dinamovisti se bucura in tribuna, cativa stelisti contesta "golul cu capul", dar arbitrul Gheorghe Limona indica centrul terenului.

In acel moment se produce o mica agitatie in teren, Cornel Dinu sprinteaza catre arbitrul Limona, iar dupa cateva discutii acesta indica repunere stelista din coltul careului mic. Golul fusese anulat. Rumoare in tribune caci nimeni nu mai intelege nimic.

Ce se intamplase? Capitanul lui Dinamo i-a explicat arbitrului Limona ca a marcat golul cu mana intr-un gest reflex si ca-i cere sa-l anuleze.

Voinea marcheaza din nou pentru Steaua in minutul 56 si face 2-0. Forcingul dinamovist da rezultate si Dumitrache face 2-1 in minutul 79. Steaua conserva rezultatul si castiga Cupa Romaniei.

La iesirea de pe teren Dinu este huiduit de proprii suporteri."Nu puteam sa-mi mint colegii de nationala alaturi de care am jucat in Mexic", avea sa spuna Dinu. Meciul s-a jucat la scurt timp dupa Campionatul Mondial din Mexic, unde nationala Romaniei a fost alcatuita majoritar din jucatorii celor doua echipe.

Ulterior, intr-un interviu acordat site-ului stelisti.ro si preluat pe gsp.ro, Cornel Dinu avea sa adauge: "A fost un moment de firesc fair-play. Mi-era mila de bietul Limona. I-am vazut figura suferinda, pentru ca nu stia ce sa faca, si i-am recunoscut... Noi nu am pierdut din cauza acelui gest al meu, ci poate pentru ca ei erau mai buni. Este explicatia logica a acelui esec. De altfel, doresc sa mai spun ceva! In acele momente, a fost mai mult un dialog la nivelul ochilor intre mine si Limona. Mi-am spus in sinea mea ca este mai important sa fiu cinstit. Si azi cred ca a fi corect este o trasatura esentiala a unui fotbalist".

Ujlaky si istoria unui campionat

In noiembrie 1939 Rapid si Venus se intalneau in unul dintre cele mai asteptate meciuri ale vremii. La scorul de 1-0 pentru giulesteni, sutul atacantului venusist Stanciu a fost oprit cu mana de catre fundasul rapidist Ujlaky.

Unul dintre cei mai mari arbitri la acea vreme, Denis Xifando, descris ca model de corectitudine si profesionalism, nu a vazut hentul si a lasat jocul sa continue. Alarmat de rumoarea din tribune, acesta a oprit jocul si i-a intrebat pe jucatori ce s-a petrecut.

Cand a ajuns la Ujlaky, acesta si-a dat cuvantul de onoare ca a comis hent. Arbitrul a aratat punctul cu var, iar Petea Valcov a marcat si meciul s-a terminat 1-1.

La finalul jocului, admonestat de coechipieri, Ujlaky s-a scuzat: "Cum era sa-l mint pe domnu' Xifando?".

La finalul campionatului, Venus a terminat pe primul loc castigand trofeul, iar Rapid pe locul 2 si la 2 puncte distanta. Gestul de fair-play facut de Ujlaky in meciul direct decisese numele echipei campioane.

Cornel Dinu in tinerete

Romania la Mondialul Mexico '70

In Mexic 1970, Romania a fost repartizata in Grupa a 3-a, una de foc cu Anglia, campioana mondiala, Brazilia, eterna favorita la victorie si Cehoslovacia. Debutul a fost impotriva englezilor care s-au impus la Guadalajara cu 1-0. A urmat duelul cu Cehoslovacia, si o victorie cu 2-1, goluri Alexandru Neagu si Florea Dumitrache, prin care Romania reintra in cartile calificarii. Insa pentru asta trupa lui Angelo Niculescu trebuia sa invinga Brazilia. Pele a deschis scorul, Jairzinho a dublat avantajul sud-americanilor, dar Romania a revenit in meci prin golul lui Florea Dumitrache. Pele a marcat din nou, si in ciuda golului lui Emerich Dembrowski, Brazilia s-a impus cu 3-2, iar Romania a fost eliminata (wikipedia).

Si un gest mai apropiat de noi. Costin Lazar ii spune arbitrului Teo Craciunescu care dictase penalti ca nu a fost faultat in careu de Bourceanu (Rapid-Otelul)