Respectul pentru adversar este una dintre cele mai importante reguli ale sportului. Nationala de fotbal a Romaniei nu poate face exceptie de la acest lucru, selectionerul Victor Piturca declarand, intr-o conferinta de presa, ca ne asteapta un meci extrem de greu contra Luxemburgului, o echipa care sta mai bine din punct de vedere fizic decat tricolorii. In conditiile in care una dintre codasele Europei ne da frisoane, care este modelul adversarului de care sa nu ne temem?

Dupa ce am disputat un amical de "lux" contra nationalei statului San Marino in urma cu cateva saptamani (castigat la limita: scor 1-0), pentru nationala Romaniei urmeaza o alta confruntare de cinci stele contra echipei nationale a Luxemburgului (in preliminariile pentru Euro 2012).

Adversarul de vineri (nr. 2 septembrie) este una dintre cele mai slabe echipe de pe Batranul Continent, alaturi de alte "nume grele" precum Liechtenstein, San Marino, Andorra si Insulele Feroe.

"Va spun eu ca Luxemburg este o echipa periculoasa, va fi o tragedie daca nu vom castiga. Au facut progrese remarcabile si au avut rezultate bune. Ne asteapta un meci extrem de dificil. Vom avea probleme daca nu vom juca la cel mai mare nivel", a declarat selectionerul in legatura cu meciul de vineri.

In conditiile in care contra unor "jucatori in timpul liber" vom avea nevoie de "cel mai mare nivel", cum ar trebui sa se prezinte tricolorii contra Frantei pentru a putea spera la un rezultat pozitiv?

Noi ne temem de toti. Pe cine mai speriem?

Luxemburg, adversarul de care ne temem atat si care a eclipsat confruntarea cu Franta, se afla pe locul 128 in clasamentul FIFA, pozitie unde stagneaza de trei luni. Cea mai buna clasare a fost locul 93 (in aprilie 1996), in timp pozitia 195 a fost cea mai slaba din istorie (august 2006).

Adversari de care ar trebui, de asemenea, sa ne temem:

Liechtenstein - locul 119 in lume, 247 puncte

Azerbaijan - locul 112, 272 puncte

Insulele Feroe - locul 111, 273 puncte

Islanda - locul 124, 232 puncte

San Marino - locul 203, 0 puncte

Andorra - locul 203, 0 puncte.

Un mic exercitiu de imaginatie

Iata cum ar arata un infernal turneu international amical in care nationala Romaniei nu s-ar teme de adversari:

Capul Verde vs Romania

Benin vs Romania

Madagascar vs Romania

Malawi vs Romania

Antigua & Barbuda vs Romania.

Iata lotul de jucatori cu care Luxemburg va aborda partida cu Romania:

Jonathan Joubert (F91 Dudelange - Luxemburg), Marc Oberweis (Jeunesse Esch - Luxemburg) - portari.

Guy Blaise (Royal Virton - Belgia), Ante Bukvici, Kim Kintziger (ambii FC Differdange 03 - Luxemburg), Eric Hoffmann (Jeunesse Esch - Luxemburg), Kevin Malget (F91 Dudelange - Luxemburg), Mario Mutsch (FC Sion - Elveţia), Tom Schnell (Fola Esch - Luxemburg) - fundasi.

Gilles Bettmer, Mathias Janisch (ambii FC Differdange 03 - Luxemburg), Dan Collette (Jeunesse Esch - Luxemburg), Lars Gerson (Kongsvinger - Norvegia), Laurent Jans (Fola Esch - Luxemburg), Tom Laterza, Joel Pedro (ambii CS Sedan - Franţa), Charles Leweck, Alphonse Leweck (ambii Etzella Ettelbruck - Luxemburg), Ben Payal (F91 Dudelange - Luxemburg) - mijlocasi.

Daniel Da Mota, Stefano Bensi, Aurelien Joachim (toti de la F91 Dudelange - Luxemburg), Joel Kitenge (Fola Esch - Luxemburg) - atacanti.

Poza oficiala a Nationalei de Fotbal din Luxemburg

Sursa: Federatia Luxemburgheza de Fotbal