Dupa o vacanta zbuciumata, in care s-au dezafiliat, retrogradat si mutat cluburi, Liga 1 isi redeschide portile pentru un nou sezon. Fara una din echipele de traditie, Universitatea Craiova, dezafiliata din cauza datoriilor si mai ales fara vicecampioana sezonului trecut, FC Timisoara, retrogradata din aceeasi cauza, garnitura primului esalon fotbalistic romanesc se urneste astazi, pe stadionul din Regie, cu partida dintre Rapid si FC Vaslui.

Liga 1Foto: Agerpres

RAPID - FC VASLUI, vineri, 18:30 - DigiSport

Rapidul este una din gruparile din capitala care nu va mai juca pe propriul stadion, datoriile catre administratia arenei din Giulesti fiind cauza divergentelor. Contractul dintre Clubul Sportiv Rapid si FC Rapid a fost reziliat, echipa de fotbal fiind practic data afara din Giulesti. Clubul patronat de George Copos nu mai are voie in Giulesti din cauza chiriei neplatite, datoria fiind de 150.000 de euro. In pofida problemelor financiare, Rapidul este una dintre candidatele la titlul din acest sezon, fiind echipa care a impresionat in amicalele din aceasta vara. Surdu, Apostol, Deac sau Alexa sunt doar cateva din numele care au ridicat cota de piata a echipei antrenate de fostul selectioner Razvan Lucescu, pe primul loc in Liga 1. Valoarea lotului alb-visiniu se ridica in acest moment la 26,7 milioane de euro, cu circa 2 milioane peste cota totala a urmatoarei clasate in ierarhia realizata de transfermarkt.de, respectiv CFR Cluj.

Vasluiul este una din putinele echipe din Liga 1 care se bazeaza pe continuitate, pastrandu-si aproximativ acelasi nucleu ca in sezonul precedent.

DINAMO - FCM TARGU MURES, vineri, 20:20, Antena 1

Tot in prologul primei etape a sezonului 2011-2012 al Ligii 1 se va disputa si partida dintre Dinamo si FCM Targu Mures. Echipa antrenata de Nelutu Sabau este fruntasa pe piata achizitiilor din aceasta vara. Ilyes, Ghionea si Paduretu sunt cateva din numele transferate de echipa mureseana, in timp ce la Dinamo s-a aplicat regula vasluiana, respectiv abordarea noului sezon cu un lot destul de putin schimbat fata de precedentul. Gruparea bucuresteana s-a schimbat, insa, antrenorul, fiind condusa acum de pe banca de Liviu Ciobotariu.

CS MIOVENI - U. CLUJ, vineri, 22:00, Digisport

Cea de-a treia partida programata pentru a deschide noul sezon aduce fata in fata doua dintre echipele care au folosit din plin perioada de mercato. U Cluj poate fi considerata revelatia Ligii 1, fiind gruparea cu cel mai bun randament in meciurile amicale din aceasta vara. Nici din punct de vedere al transferurilor clubul clujean nu sta foarte rau, fiind chiar in urma campioanei Otelul, cu un lot in valoare de 12,6 milioane de euro. CS Mioveni poate fi considerata campioana neincoronata a pietei de transferuri, dupa ce a facut o serie de achizitii de efect. Fotbalistii care aduceau puncte echipei de traditie a judetului, FC Arges, precum Ciprian Tanasa, Adrian Iordache, Neaga sau Dica s-au reunit la echipa din Mioveni si intentioneaza sa fie surpriza campionatului.

VOINTA SIBIU - STEAUA, sambata, 17:00, Digisport

Steaua Bucuresti va juca si ea in alta parte decat pe arena care i-a adus renumele de "echipa din Ghencea", insa sortii au hotarat ca debutul in acest sezon sa nu se realizeze pe teren propriu. Gruparea bucuresteana nu a excelat pe piata transferurilor in ce priveste achizitiile, fiind, insa, foarte activa in domeniul vanzarilor. In primul meci oficial, Steaua a esuat in fata campioanei Otelul (in Supercupa), insa spera la un debut reusit in Liga 1, in fata Vointei Sibiu. Sibienii vor avea suportul publicului la meciurile de pe teren propriu, peste doua mii de abonamente fiind epuizate in cateva ore.

CEAHLAUL - PANDURII, duminica, 18:30, Digisport

Ceahlaul este una din echipele care a excelat la capitolul achizitii in aceasta vara, gruparea moldava fixandu-si ca obiectiv clasarea in prima jumatate a clasamentului. In ce priveste conducerea tehnica, Ceahlaul si-a ales drept antrenor un fost golgeter al echipei, Costel Enache. Pandurii Targu Jiu mizeaza pe continuitate si spera sa repete evolutiile constante din sezonul trecut.

CFR CLUJ - ASTRA, duminica, 21:30, Digisport

CFR Cluj a avut parte de un sezon modest in 2011, iar investitorii si conducerea isi propun din nou titlul in Liga 1 in acest an. Dupa o perioada de pregatire in care au excelat, ardelenii isi reiau postul de favorita de pe pozitia a doua a cotelor de piata din Liga 1. Echipa lui Jorge Costa mizeaza pe acelasi nucleu, valoarea lotului ajungand la 24,8 milioane de euro. Astra este un adversar dificil, mai ales ca fotbalistii antrenati de Tibi Selymes au drept obiectiv zona cupelor europene.

FC BRASOV - GAZ METAN, luni, 18:30, Digisport

Doua grupari din Ardeal se vor confrunta in prima etapa programata lunea in acest sezon. Lotul brasovean a suferit modificari esentiale in aceasta vara, prima fiind la nivelul bancii tehnice. Daniel Isaila va conduce echipa la primul meci al sezonului, dupa ce Antonio Conceicao a demisionat cu o saptamana inaintea debutului campionatului. Gaz Metan este supriza Ligii 1 in Europa League, formatia lui Cristi Pustai evoluand in cupele europene dupa retrogradarile la masa verde din aceasta vara.

CONCORDIA CHIAJNA- SPORTUL STUDENTESC, luni, 19:00, Dolcesport

Concordia si Sportul se afla printre candidatele la retrogradare in acest sezon de Liga 1. Gruparea din Regie a ramas in primul esalon doar gratie deciziilor Comisiilor de la Federatie, in timp ce echipa din Chiajna nu pare a avea sustinerea financiara solida necesara mentinerii la un nivel inalt in Liga 1.

PETROLUL - OTELUL, luni, 21:30, Digisport

Campioana Otelul a debutat cu un succes in noul sezon, adaugand in palmares un nou trofeu, Supercupa Romaniei, castigata dupa un meci foarte bun cu Steaua, scor 1-0. Fara a excela la nivelul achizitiilor si mizand in continuare pe puterea grupului si continuitate, gruparea antrenata de Dorinel Munteanu nu porneste favorita nici anul acesta, atacand sezonul cu un lot in valoare de 16,3 milioane de euro, dar cu obiective indraznete.