Potughezul Andre Villas-Boas calca pe urmele compatriotului sau, Jose Mourinho. ​Dupa ce in urma cu o zi si-a anuntat demisia de la FC Porto, tehnicianul in varsta de 33 de ani a fost anuntat oficial ca fiind noul manager al clubul londonez Chelsea. Villas-Boas, care il inlocuieste pe Carlo Ancelotti (demis in luna mai), a semnat un contract valabil pe trei ani.

Andre Villas-Boas, noul tehnician de la ChelseaFoto: Reuters

"Chelsea este incantata sa anunte ca Andre Villas-Boas va fi noul manager al clubului. A semnat un contract pe trei ani si isi va incepe activitatea imediat", se arata in comunicatul oficial al londonezilor.

Dupa ce in urma cu doi ani era un membru din staff-ul lui Jose Mourinho la Inter Milano, avand putina experienta in antrenorat, acum Andre Villas-Boas isi face debutul in Premier League, pe banca tehnica a clubului Chelsea, venind insa dupa o perioada fantastica la FC Porto.

"Andre a fost un candidat important pentru acest post. Este unul dintre cei mai talentati tineri manageri din fotbalul actual si a obtinut atat de multe intr-un timp atat de scurt. Suntem increzatori ca ambitia si determinarea sa vor aduce succese majore atat in campionatul intern, cat si in competitiile europene", se mai arata in comunicat.

Villas-Boas a mai lucrat la Chelsea in perioada 2004-2007, fiind responsabil cu evaluarea echipelor adverse, in mandatul lui Jose Mourinho. Villas-Boas si-a urmat compatriotul si la Inter Milano, pentru ca in 2009 sa treaca si el pe banca tehnica.

"Andre isi va aduce experienta in antrenorat la un club pe care il cunoaste, el lucrand anterior aici pentru o perioada de trei ani. A fost intotdeauna bine privit la Chelsea si toti asteapta ca el sa revina si sa poata lucra din nou cu el", incheie Chelsea.

Cariera lui Andre Villas-Boas:

Suporter infocat al lui FC Porto, Villas-Boas l-a contactat, cand avea 16 ani, pe managerul de atunci al clubului, Bobby Robson, cerandu-i socoteala pentru selectia facuta la echipa. Impresionat de pasiunea tanarului, Robson l-a ajutat sa urmeze cursuri de antrenorat, facandu-i totodata cunostinta si cu secundul sau, Jose Mourinho.

Andre Villas Boas a ramas la echipa si dupa plecarea lui Robson la Barcelona, antrenand la nivel de juniori. In 2000 a acceptat postul de selectioner al nationalei din Insulele Virgine Britanice, pentru ca in anul urmator sa revina la Porto. In 2002 a devenit scouter pentru echipa portugheza, antrenata atunci de Jose Mourinho.

In 2004 l-a urmat pe Mourinho la Chelsea, castigand in cei trei ani petrecuti acolo doua titluri in Premier League, o Cupa a Angliei si doua trofee ale Cupei Ligii. Coloborarea dintre cei doi portughezi a continuat si la Inter Milano pentru un an, timp in care a castigat titlul in Serie A.

Urmatoarea sa destinatie a sa a fost clubul portughez Academica, echipa ce se afla, in momentul in care Boas a preluat-o (octombrie 2009), pe ultimul loc in campionat, neavand nicio victorie. A reusit sa evite retrogradarea echipei, terminand sezonul pe locul 11.

In iunie 2010 s-a alaturat din nou celor de la FC Porto, cu care a castigat Supercupa, titlul in Portugalia, Cupa si Europa League, devenind si cel mai tanar antrenor ce castiga un trofeu european.