Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) vrea sa-si spele imaginea, dupa numeroasele scandaluri de coruptie in care sunt implicati membrii sai. Presedintele forului mondial, Sepp Blatter, a anuntat ca va crea un "Comitet al Inteleptilor", format din "politicieni, celebritati si fosti fotbalisti", pentru a propune solutii in vederea eradicarii coruptiei din sanul FIFA, dar si pentru-i a-i repara imaginea grav afectata.

Placido DomingoFoto: Reuters

Sepp Blatter a fost reales saptamana trecuta in fruntea FIFA pentru al patrulea mandat consecutiv. Elvetianul nu a avut contra-candidat, qatarezul Bin Hammam retragandu-se din cursa dupa ce a fost implicat intr-unul din multele scandaluri de corutie din cadrul FIFA. Cu imaginea patata si credibilitatea stirbita, FIFA va forma un grup ce va ajuta refacerea imaginii organizatiei.

"Suntem intr-un moment in care fotbalul are nevoie de mai multa credibilitate. Trebuie sa mergem inainte si sa ne luptam cu astfel de acuzatii, critici sau orice altceva. Nu vom putea face acestu lucru intr-o zi, dar o vom face. Trebuie sa reconstruim imaginea FIFA, aceasta este prioritatea numarul unu acum", a declarat Sepp Blatter intr-un interviu pentru CNN.

Din "comitetul de solutii" vor face parte tenorul spaniol Placido Domingo, fostul Secretar de Stat al SUA Henry Kissinger, dar si fostul international Johan Cruyff. "Acesti domni vor fi mai mult sau mai putin consilieri. Nu sunt experti, ci consilieri si vor forma un fel de . Membrii Comitetului Executiv nu vor fi bucurosi de acest nou grup deoarece cred ca ei sunt Consiliul Inteleptilor", a spus Blatter.

"Placido Domingo va face parte din acest grup. E fericit si mandru sa participe la asa ceva, ca de altfel si Kissinger. Oamenii spun ca e batran, dar e de asemenea un om intelept", a adaugat oficialul.

Placido Domigo s-a aratat bucuros de propunere, insa nu a acceptat inca oferta. "Din 1970, cu exceptia anului 1978, am fost la fiecare Cupa Mondiala. In felul meu de amator, sunt expert in fotbal. Sunt fericit ca am fost contactat sa fac parte din acest sport minunat si am cerut mai multe detalii pentru a vedea daca pot sa ajut", a mentionat tenorul.

Henry Kissinger, distins cu Premiul Nobel pentru Pace in 1973, a admis ca a fost contactat de Blatter, dar a spus ca asteapta sa primeasca mai multe detalii inainte de a accepta oferta. Kissinger a ajutat la reformarea Comitetului Olimpic International dupa scandalul din 1998, cand orasul Salt Lake City a primit dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de iarna din 2002.