FC Barcelona si Manchester United se lupta pentru suprematia din fotbalul european (sezonul 2010-2011), cele doua echipe intalnindu-se in marea finala a Champions League. Wembley (arena unde se va desfasura jocul) a fost cu noroc atat pentru iberici cat si pentru britanici, pe celebrul stadion londonez inregistrandu-se primele victorii ale celor doua formatii in Liga Campionilor (nr. fosta Cupa a Campionilor) - Manchester in 1968, Barcelona in 1992. Meciul va fi in direct pe TVR1 si LiveText pe HotNews.ro de la ora 21.45.

Barcelona vs United, Wembley, 21.45Foto: Hotnews

Barcelona si United, amintiri placute pe Wembley

Primul succes al lui United in Cupa Campionilor s-a inregistrat in 1968, Manchester impunandu-se chiar pe Wembley (4-1 contra celor de la Benfica Lisabona, dupa prelungiri. Au marcat atunci Booby Charlton, George Best si Brian Kidd).

Barcelona a cunoscut pentru prima data gustul victoriei in Champions League pe Wembley, dupa o finala cu Sampdoria. A fost 1-0 pentru catalani gratie golului reusit de Ronald Koeman. Totul se intampla in 1992.

Guardiola vs Sir Alex Ferguson

Daca va castiga finala de sambata, Sir Alex Ferguson si-ar putea trece in cont cel de-al treilea succes din Champions League, in timp ce Josep Guardiola ar devenit cel mai tanar antrenor care se impune de doua ori in Liga.

Va fi o lupta intre Messi-Iniesta si Xavi pe de-o parte si Giggs-Rooney-Hernandez de cealalta parte.

Palmares direct:

Barcelona vs Manchester United

10 intalniri, 3 victorii Barcelona, 4 remize, 3 victorii United. Golaveraj 17-14. Ultima confruntare: 2-0 pentru Barcelona in finala Champions League din 2009, de la Roma (Stadionul Olimpic).

Campioane in competitiile interne

Ambele echipe au castigat titlurile in campionatele nationale, Manchester in fata lui Chelsea (i-au eliminat in sferturile Ligii), iar Barcelona in dauna celor de la Real Madrid (au trecut de ei si in semifinalele Champions League).

Egalitate la trofee ale Ligii castigate

Egalitate la trofee cucerite

United are in palmares un total de trei trofee: 1968 (4-1 cu Benfica), 1999 (2-1 cu Bayern Munchen) si 2008 (5-4 dupa penaltiuri cu Chelsea). De asemenea, echipa de pe Old Trafford a pierdut si o finala: 0-2 cu Barcelona in 2009.

Barcelona a cucerit Liga de-a lungul timpului tot de trei ori: 1992 (1-0 cu Sampdoria), 2006 (2-1 cu Arsenal) si 2009 (2-0 chiar impotriva adversarei de azi - Manchester United). Catalanii au pierdut finala C1 de trei ori: 2-3 cu Benfica in 1961, 0-2 cu Steaua in 1986 dupa penaltiuri si 0-4 cu AC Milan in 1994.

Barcelona, traseu pana la finala:

Barcelona s-a calificat de pe prima pozitie dintr-o grupa cu FC Copenhaga, Rubin Kazan si Panathinaikos Atena. In optimi catalanii au trecut de Arsenal, in sferturi de Sahtior Donetk, iar in semifinale de Real Madrid.

Manchester United, traseu pana la finala:

United a terminat pe prima pozitie o grupa din careu au mai facut parte Valencia, Glasgow Rangers si Bursaspor. In optimi, echipa lui Sir Alex Ferguson a trecut de Marseille, in sferturi de Chelsea, iar in semifinale de Schalke 04.

Echipe probabile:

FC Barcelona: Valdes - Dani Alves, Mascherano, Pique, Puyol - Busquets, Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa. Antrenor: Josep Guardiola.

Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidici, Evra - Carrick, Giggs - Valencia, Park - Rooney, Chicharito. Antrenor: Sir Alex Ferguson.

Arbitri: Viktor Kassai, ajutat de Gabor Eros si Gyorgy Ring (toti din Ungaria). Rezerva va fi Istvan Vad.

Demn de mentionat este faptul ca marea castigatoarea a Champions League va primi 126 de milioane de euro din partea UEFA, in timp ce finalista isi va trece in conturi suma de 73 de milioane de euro.

Wembley: Celebra arena londoneza a gazduit de-a lungul timpului sase finale ale Champions League (Cupa Campionilor). Are o capacitate de 90.000 de locuri. Fiecare echipa a primit 24.360 de bilete pentru suporteri. Cel mai ieftin tichet a costat 169 de euro, plus 30 de euro reprezentand cheltuielile pentru rezervare. Gazonul arenei este un amestec de iarba naturala si artificiala (nr. 120 de milioane de fire).