Diego Maradona, fostul jucator si selectioner al nationalei Argentina, a facut dezvaluiri tulburatoare luni seara, in cadrul unei emisiuni televizate din tara sa natala. "El Pibe D'Oro" a marturisit ca jucatorii argentinieni au folosit substante interzise inaintea unui meci preliminar pentru Cupa Mondiala din 1994, impotriva Australiei. De asemenea, Maradona l-a acuzat pe Julio Grondona, vicepresedinte FIFA si presedinte al Federatiei Argentiniene de Fotbal, ca stia de aceasta practica.

Diego Maradona, fostul selectioner al ArgentineiFoto: Reuters

Dupa ce a remizat cu Australia la Sydney, scor 1-1, Argentina trebuia sa castige in mansa retur din noiembrie 1993 pentru a se califica la Cupa Mondiala 1994 din SUA. Sud-americanii au castigat cu 1-0 la Buenos Aires, dupa un autogol al lui Alex Tobin, si s-au calificat la CM, turneu de la care Maradona a fost trimis acasa pentru a ca fost depistat pozitiv la un test antidoping.

Dupa 18 ani de la acea intalnire, Maradona a dezvaluit ca o substanta interzisa a fost pusa in cafeaua jucatorilor inaintea returului cu Australia, pentru a putea alerga mai mult: "Ne-au pus ceva in cafea si de aceea am putut sa alergam mai mult. Noi luam orice ne dadea doctorul".

Maradona a marturisit ca meciul impotriva Australiei a fost singurul in care nu s-au efectuat teste antidoping: "De ce nu au facut teste antidoping in acel meci daca am fost supusi acestor analize la toate celelalte meciuri? Ne-au facut zece teste si la singurul meci care decidea cine se va califica la Mondial nu am fost controlati. Asta este inselatorie si Grondona stia de ea".

Fostul capitan al Australiei, Paul Wade, a declarat ca se simte inselat dupa ce a auzit dezvaluirile lui Maradona: "Ma simt inselat. Maradona nu a avut o zi buna la Sydney, dar in meciul retur m-a uimit. Imi ziceam atunci: . Cand avea mingea era inspaimantator. Eu aproape ca nici nu atingeam balonul".

"Am crezut ca Maradona a avut o asemenea prestatie in retur doar pentru ca juca acasa, stia mai bine cum am sa-l abordez si de aceea a fost mai atent la ceea ce faceam eu. Daca am fi castigat daca ei nu se dopau? Nu sunt chiar sigur. Poate e un compliment, sa fim la un pas de a-i elimina din calificarile pentru Cupa Mondiala si ei sa fie nevoiti sa apeleze la substante interzise", a mentionat Wade.

"Presedintele Argentinei din acea vreme a iesit si a spus: . Noi toti ne gandeam . Cred ca au fost victimele presiunii si sunt sigur ca unii dintre ei s-au simtit vinovati. Au trait cu acest secret 18 ani si e o sarcina greu de dus atat timp", a adaugat fostul presedinte al Australiei.

Wade a declarat ca Maradona si antrenorul secund Raul Blanco l-au contactat dupa meciul retur: "Maradona a sunat si a zis: . Ma intreb daca el a facut acest compliment doar pentru ca au trisat".