Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) a anuntat, luni, ca va dona 20 de milioane catre Interpol pentru a combate coruptia de pe teren, dar si din afara lui. Suma donata, cea mai mare suma primita de Interpol de la o institutie privata in toata istoria sa, va fi folosita pentru crearea unui grup special ce va supraveghea pariurile pe internet, aranjarea partidelor si cumpararea arbitrilor.

Sepp Blatter, presedinte FIFAFoto: Reuters

Banii donati de FIFA vor fi investiti intr-un program ce se va derula pe o perioada de zece ani, forul mondial urmand a da cate 4 milioane de euro in primii doi ani si cate 1,5 milioane de euro in urmatorii opt ani.

"Colaborarea cu autoritatile si Interpol este cruciala pentru succes si din acest motiv suntem incantati sa anuntam aceasta contributie. Amenintarea meciurilor aranjate este una majora si suntem dispusi sa facem totul pentru a o inlatura. In lupta impotriva pariurilor ilegale si a blaturilor, masurile preventive ce pot fi luate si protejarea jucatorilor si a integritatii jocului sunt foarte importante", a declarat presedintele forului mondial, Sepp Blatter, cel care peste trei saptamani va candida pentru un al patrulea mandat in fruntea FIFA.

"Meciurile aranjate ataca principiile de baza ale acestui sport, in special fair-play-ul, respectul si disciplina. De aceea, FIFA nu tolereaza nimic atunci cand vine vorba de incalcarea acestor valori", a adaugat Blatter.

Pariurile ilegale din fotbal ajung la sute de milioane de euro pe an doar in Asia, fotbalul european fiind si el umbrit in ultimii ani de blaturi si pariuri ilegale. UEFA ancheteaza deja sapte meciuri disputate in 2009 in Liga Campionilor si Europa League (Cupa UEFA), iar procurorii germani investigheaza 200 de posibile blaturi. Unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie din Europa din ultimii ani a fost cel din 2006, in Italia, in urma caruia Juventus a fost retrogradata in Serie B, iar Fiorentina, Lazio si AC Milan au fost depunctate.

"Finantand programul de prevenire a coruptiei pe termen indelungat ce va fi creat si implementat de Interpol, FIFA face un pas semnificativ spre asigurarea integritatii fotbalului in lumea intreaga. Interpol si FIFA colaboreaza pentru a-si indeplini scopul comun: sa tinem cel mai popular sport al lumii departe de influentele corupte ale sindicatelor de crima organizata", a mentionat secretarul general al Interpol, Ronald Noble.

Interpol a condus deja operatiuni de succes pentru a combate pariurile ilegale din Asia pe perioada Cupei Mondiale din 2010, rezultatul fiind peste 5.000 de persoane arestate.