Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) a anuntat, marti, ca va conduce un program de testare a tehnologiei de pe linia portii in doua faze, rezultatele urmand a fi discutate in luna iulie a anului viitor. Forul mondial a recunoscut deficientele testelor din februarie, cand niciun sistem nu a indeplinit cerintele, si s-a aratat dispus sa introduca sistemul din 2012, daca vor fi indeplinite principalele cerinte: "acuratete 100%, informare imediata si accesibilitate: sa nu fie prea complicat sau prea scump".

Noi teste pentru tehnologia de pe linia portiiFoto: Reuters

Companiile interesate au timp sa aplice pentru participarea la aceste teste pana in 3 iunie. Testarile vor fi efectuate in "conditii diferite de iluminare", iar arbitrul va trebui sa fie informat imediat despre ceea ce se intampla pe linia portii prin vibratii si un semnal vizual pe ceasul sau. Fiecare companie isi poate alege singura stadionul pe care vor fi efectuate testele.

Prima faza a testelor se va desfasura in perioada septembrie-decembrie 2011 si, pentru a trece in faza a doua, sistemele prezente ar trebui sa treaca prin trei probe:

1. Suturi din orice punct al terenului in poarta goala. Pentru a trece de aceasta proba este nevoie de o rata de succes de 100%

2. Teste "dinamice": o masina speciala va trimite mingi inspre poarta unde, in prima faza, un perete fix va opri mingea ce trece linia portii. Apoi zidul va fi mutat in interiorul portii la diferite distante de linia portii. Pentru a trece de aceasta faza este nevoie de o rata de succes de 90%

3. Teste "statice": o minge este plasata pe o sanie si miscata incet peste linia portii. In unele cazuri mingea se va afla in rotatie. Pentru a trece de aceasta faza este nevoie de o rata de succes de 90%

In faza a doua, ce se va desfasura in perioada martie-iunie 2012, sistemele trebuie sa aiba o rata de succes de 100%, testarile urmand a fi mai riguroase. "Vor fi efectuate mai multe teste pentru a ne asigura ca vom avea o evaluare precisa a utilitatii tehnologiei si o analiza statistica completa. Testele vor include mai multe scenarii dintr-un meci, precum si alti factori, inclusiv fiabilitatea soft-ului, calitatea transmiterii semnalului, performanta in cazul schimbarii conditiilor meteorlogice, dar si diferite suprafete de joc", se arata in comunicatul FIFA.

Tehnologia de pe linia portii este in atentia FIFA de mai multi ani, insa cum niciun sistem nu a trecut testele in 2008, introducerea sa nu a primit unda verde: "Tehnologia si, in acest caz, tehnologia de pe linia portii, este un dosar ce este in discutia FIFA din 2005, deci sunt deja sase ani de cand analizam aceasta posibilitate. Acum trei ani am respins introducerea ei deoarece nu a fost posibil sa gasim un sistem satisfacator care sa raspunda celor trei cerinte. Acestea sunt acuratetea, informarea imediata si un sistem accesibil care sa nu fie prea complicat sau prea scump", a declarat presedintele FIFA, Sep Blatter.

Introducerea tehnologiei de pe linia portii a revenit in atentia FIFA in 2010, atunci cand un gol al lui Frank Lampard nu a fost validat in meciul cu Germania de la Mondialul din Africa de Sud. Acelasi Frank Lampard a fost in urma cu doar cateva zile in centrul unei noi erori de acest fel, cand i-a fost validat un gol contra lui Tottenham, desi mingea nu depasise in totalitate linia portii. "Dupa Cupa Mondiala din 2010, prietenii nostri din Anglia au identificat o nedreptate strigatoare la cer impotriva echipei lor si pentru joc in general, cand mingea a trecut cu 70 cm de linia portii, dar oficialii meciului nu au vazut. Asa ca am deschis din nou discutiile", a spus Blatter.

In luna februarie a acestui an, FIFA a testat mai multe sisteme, insa toate cele zece companii participante au picat testul, inclusiv un sistem care a inregistrat un gol desi mingea se afla la 5 cm deasupra transversalei. Hawk-Eye nu a efectuat testele, considerand ca FIFA a efectuat testele in conditii nerealiste: "Am inceput cu 11 companii pentru a face teste tehnice, dar nu am gasit firma care sa raspunda celor trei cerinte, asa cum s-a intamplat si in trecut. Dar aceste companii vor avea dreptul de a se prezenta din nou in fata consiliului in 2012. Daca rezultatele sunt multumitoare, atunci vom avea acest sistem in premiera intr-o competitie FIFA la CM 2014", a mentionat Blatter.

Daca testarile merg bine, sistemul castigator ar putea fi implementat chiar inaintea Mondialului din Brazilia: "Daca va functiona, inseamna ca alte ligi sau cluburi o vor putea folosi inainte, dar aceasta va fi o decizie a IFAB asa ca cerem putina rabdare deoarece, pana acum, nu exista un sistem precis care sa decida daca mingea este sau nu in poarta".