Selectionerul nationalei de fotbal a Romaniei, Razvan Lucescu, a vorbit, miercuri dimineata, in cadrul unei emisiuni televizate, despre criticile primite, despre demisia sa, despre sansele tricolorilor de calificare la EURO 2012, dar si despre o posibila retragere a capitanului Cristian Chivu.

Razvan Lucescu Foto: Reuters

"Un antrenor nu are voie sa se retraga, sa abandoneze. Atat timp cat stie ca e bine ceea ce face trebuie sa continue. Daca mi-as da demisia as fi un om las. Contractul meu expira in noiembrie 2012. Obiectivul meu e calificarea, iar atat timp cat mai suntem in campania de calificare trebuie sa continui. Daca membrii Comitetului Executiv au decis sa raman, atunci trebuie sa merg inainte", a declarat Razvan Lucescu la Gsptv.

Intrebat daca unul dintre motivele pentru care nu a fost demis a fost acela ca trebuia sa primeasca despagubiri, selectionerul a replicat: "Cred ca am cel mai mic contract pe care l-a avut un antrenor de echipa nationala in ultimii zece ani, fara clauze, fara nimic".

Contestat de oamenii din fotbal si de suporteri, Lucescu este de parere ca analiza acestora nu este facuta "in profunzime": "Pentru un om de afara tot ceea ce conteaza este rezultatul. Si rezultatele pana acum sunt proaste. Nu am argumente in acest sens. Pentru oamenii din fotbal care nu sunt implicati la nationala e greu sa analizeze in profunzime. Criticile, care sunt mai mult atacuri la persoana, nu ajuta deloc. In loc sa vina cu solutii ei ataca. Se creeaza o atmosfera tensionata, s-a transmis si jucatorilor ideea ca dupa acest meci pierdut (n.r. cu Bosnia) nu mai au sanse. Nu conteaza daca eu sunt huiduit sau mi se cere demisia. Nu sunt primul, nici ultimul. Noi, cei tineri, avem de invatat din aceste lucruri. Conteaza sa fim sprijiniti".

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, a fost unul dintre contestatarii selectionerului, oficialul declarand ca l-ar fi demis pe Razvan Lucescu daca decizia i-ar fi apartinut doar lui. Sandu a vorbit chiar si de posibili inlocuitori ai lui Lucescu, insa selectionerul a mentionat ca nu se simte deranjat de acest lucru: "Nu sunt deranjat, e normal sa se caute o solutie, sa se discute cu un antrenor, dar fara sa distraga atentia jucatorilor de la nationala".

Nationala a adunat cinci puncte din tot atatea meciuri in campania de calificare pentru EURO 2012, iar unul dintre motivele evolutiei sub asteptari a nationalei este si valoarea campionatului intern: "Conteaza ca o echipa nationala sa se bazeze pe campionat, pe valoarea unor echipe. Multi se multumesc sa intrebe de ce a fost convocat x sau y. Nicio echipa din campionat nu este capabila sa castige trei meciuri la rand, nu avem un campionat agresiv, nu avem o mentalitate puternica. Toti patronii isi dau cu parerea, se implica la echipa, chiar si la antrenamente", a sustinut Lucescu.

"Trecem printr-un moment dificil si la acesta au contribuit multe lucruri. Aria de selctie s-a restrans, jucatorii romani care evolueaza in strainatate sunt foarte putini. Pana in 2008 aveam un alt fotbal, cu performante in Europa. Dupa 2008 lucrurile au luat-o pe o panta descendenta, cel mai bun exemplu a fost infrangerea cu Lituania, care a dat un semnal de alarma. Jocurile pe care le-am facut arata ca avem o stare de neincredere", a continuat selectionerul nationalei.

Contestat ca foloseste jucatori ce nu joaca la echipele de club, Razvan Lucescu isi explica alegerile: "Imi asum aceasta responsabilitate, argumentele mele au fost ca Floerscu, de exemplu, fusese cu echipa in pregatire, jucase meciuri amicale, avea meciuri importante la nationala, ceea ce da experienta".

Razvan Lucescu despre:

  • neconvocarea lui Gabriel Giurgiu (Otelul Galati): "L-am vazut, il urmarim, dar a aparut in fotbalul care conteaza foarte tarziu. Pentru nationala e nevoie de mai mult, sa joace meciuri importante, sub presiune. E posibil sa fi fost prost inspirat cand am facut aceasta echipa".
  • revenirea lui Adrian Mutu la nationala: "A fost implicat total in ceea ce a avut de facut, concentrat, cu o motivatie foarte mare. Probabil perioada grea prin care a trecut l-a adus in situatia in care sa-si schimbe mentalitatea si sa inteleaga ca mai poate obtine inca foarte multe pe final de cariera".
  • posibila retragere a lui Cristian Chivu: "Sunt multe batalii prin care a trecut, sunt multe frustrari acumulate. A castigat mult pe plan european, e posibili sa fi simtit nevoia unor aprecieri si din partea oamenilor din fotbal de la noi. E posibil sa poata sa ajunga la o astfel de concluzie. Fotbalul nostru e plin de atacuri, jigniri si e posibil sa se fi saturat".
  • sansele nationalei la calificarea la Euro 2012: "Sansele noastre sunt importante si depind de noi. Nu sunt mici, nu sunt mari. Avem trei meciuri grele de jucat acasa. Important este sa-l castigam pe primul si dupa aceea lucrurile vor fi pe un fagas bun, din prisma punctelor, a moralului. Putem intoarce lucrurile in favoarea noastra si putem spera la locul al doilea".
  • meciul Steaua - Dinamo: "Este la nivelul campionatului nostru. Nu mi-a placut meciul, dar nici nu m-am asteptat la altceva".