Cu toate ca provincia a luat prim-planul in ultimele trei sezoane ale Ligii 1, Steaua si Dinamo au inca speranta ca mai pot reveni in fruntea campionatului intern. Eternele rivale se intalnesc, luni, in cel de-al 124-lea capitol al unei intense si disputate povesti cu orgolii nemasurate, pasiune si "sete de victorie". Partida dintre Steaua si Dinamo poate fi urmarita in direct, de la ora 20:30, pe Digisport si in format Livetext pe HotNews.ro.

Steaua - Dinamo, derby de Romania Foto: DGP / HotNews.ro

Steaua primeste acasa vizita celor de la Dinamo, in cea de-a XXVIII-a etapa a Ligii 1, sperand sa-si mentina vii sansele ocuparii unui loc de Liga Campionilor la finalul sezonului. Invinsi in tur de alb-rosii cu 1-2 (Bogdan Stancu '22/ Adrian Cristea '31-penalty, Marius Niculae '36-penalty), stelistii trebuie sa-si ia revansa in fata rivalei Dinamo. O victorie luni seara ar apropia echipa din Ghencea la doar cinci puncte de liderul Otelul, cu sase etape inainte de final.

Steaua nu a mai reusit insa sa se impuna in derby-ul cu Dinamo din noiembrie 2007, atunci cand Adrian Neaga inscria singurul gol al partidei. Statistica din ultimele cinci intalniri este de partea dinamovistilor, care au castigat de doua ori, in alte doua ocazii incheiand la egalitate.

Din cele 123 de partide jucate in prima divizie nationala, Dinamo conduce in intalnirile cu Steaua. Alb-rosii s-au impus de 44 de ori in derby-urile cu ros-albastrii, pe cand stelistii au castigat de 34 de ori. In celelalte 45 de intalniri, rivalele si-au impartit "frateste" punctele.

Statistica pe Ghencea, acolo unde va avea loc, luni, al 124-lea episod al "Derby-ului de Romania" este in favoarea gazdelor: Steaua a castigat de 21 de ori, Dinamo de 18, in alte 22 de ocazii cele doua echipe remizand.

Echipe probabile:

Steaua: Tatarusanu, Bonfim, Gardos, Geraldo, Brandan, Latovlevic, Radut, Nicolita, Surdu, Cr. Tanase, Bilasco (sau Maicon)

Dinamo: Balgradean, Barboianu, Moti, Dr. Grigore, Bordeanu, Torje, D. Kone, C. Munteanu, Bakaj, Danciulescu, Alexe

Arbitru: Marius Avram

Ioan Andone, antrenor Dinamo: "In ultimii ani nu a mai fost un derby de locurile 1-2, dar indiferent de pozitia din clasament, Steaua - Dinamo e un derby. E dureros ca nu ne batem cu ei pentru titlu, insa noi suntem de vina pentru acest lucru. Dinamo in acest moment e un grup bun, imi place modul cum tratam jocurile, cum ne comportam si in afara terenului, mai putin rezultatele. Mai avem mult de munca dar ma bucur ca voi avea la dispozitie tot lotul.

Sper sa pot alinia o echipa care sa castige in Ghencea. Mari surprize nu ne putem face una alteia pentru ca ne cunoastem foarte bine, nu avem prea multe secrete una fata de cealalta. Va castiga echipa care va fi mai bine organizata si care va sti cand sa riste. Cartu risca foarte putin, isi aseaza bine echipa. De cand e el la Steaua echipa a primit foarte greu gol. Trebuie sa fim foarte atenti pentru ca in cazul in care Steaua ne va conduce greu ne vom reveni pentru ca e greu contra Stelei.

Avem moral bun inaintea meciului cu Steaua, jucatorii sunt bine, acum speram sa fie si rezultatul bun. Vrem victorie pentru ca egalul o sa ne scoata de tot din cursa. E un meci decisiv in lupta pentru locul doi. In ultimii ani Dinamo a castigat derby-urile si trebuie sa profitam de istorie. Acum este timpul lui Dinamo".

Sorin Cartu, antrenor Steaua: "Intotdeauna la intalnirile Dinamo - Steaua, indiferent de pozitiile din clasament sau obiectivele, aproape atinse sau nu, reactiile sunt la fel din partea celor doua echipe, din partea fanilor. Sunt prea mari orgoliile puse in joc. Ne asteptam ca stadionul sa fie plin. Sunt multi care traiesc dragostea pentru Steaua, care se caracterizeaza prin aceste partide, cu Dinamo, cu Rapid.

Echipa care va castiga va avea sanse mari la primele doua locuri. Partida cu Dinamo este cruciala, capitala pentru noi. Ioan Andone nu ma poate surprinde cu nimic, avand in vedere ceea ce avem noi la dispozitie, nu vad ce ar putea aduce in plus. Sigur nu o sa joace defensiv precum a facut-o Brasovul in Cupa.

Ma ingrijoreaza jocul Stelei, nu numai in perspectiva meciului cu Dinamo. Sunt doua partide consecutive in care n-am fost multumit de joc. Stiu care e problema, dar nu o pot spune presei".

Numar trofee (pe plan national):

Steaua: 23 titluri de campioana, 20 Cupe ale Romaniei, 5 Supercupe

Dinamo: 18 titluri in campionat, 12 Cupe ale Romaniei, 1 Supercupa