Antrenorul lui Celtic Glasgow, Neil Lennon, si doi suporteri cunoscuti ai clubului, un parlamentar si un avocat, au primit pachete-bomba luna trecuta, informeaza BBC. Dispozitivele au fost trimise la diverse locatii din vestul Scotiei, fiind menite "sa ucida sau sa mutileze". Doua dintre pachetele suspecte au fost interceptate de catre Royal Mail, in timp ce al treilea a ajuns la destinatar, dar nu a fost desfacut.

Neil Lennon, antrenor CelticFoto: Reuters

Primul pachet suspect, ce trebuia sa ajunga la baza de antrenament a echipei Celtic, destinatarul fiind antrenorul Neil Lennon, a fost interceptat de catre Royal Mail in Kirkintilloch, in 26 martie. Doua zile mai tarziu, un alt pachet a ajuns la biroul deputatei Trish Godman, sustinatoare a echipei Celtic. Pachetul a fost insa cosiderat suspicios de catre colaboratorii parlamentarei si a fost contactata politia.

Detectivii au tratat initial cele doua pachete ca fiind "farse" concepute pentru a cauza mai degraba suferinta decat prejudicii grave, dar o analiza suplimentara a dus la reclasificarea acestora ca fiind "dispozitive explozive". Al treilea pachet a fost adresat avocatului lui Neil Lennon, Paul McBride, cel ce a aparat clubul Celtic in diferite dispute cu Federatia Scotiana de Fotbal. Detectivii investigheaza un alt pachet adresat lui Lennon, dar acesta nu a fost confirmat ca fiind "dispozitiv exploziv".

Surse apropiate anchetei au mentionat ca dispozitivele erau rudimentare si nu par a fi fabricate de cineva cu pregatire paramilitara in fabricarea bombelor. Specialisti si ofiteri anti-tero au fost implicati in ancheta, insa s-a stabilit ca aceste acte "nu sunt legate de o organizatie terorista".

"In acest moment politia ancheteaza cazul pentru a se asigura ca indivizii in cauza sunt identificati, retinuti si pedepsiti in conformitate cu legea. Nu vom tolera acest tip de criminalitate in Scotia", a declarat Alex Salmond, prim-ministrul Scotiei.

Neil Lennon, catolic in varsta de 39 de ani, a fost, de-a lungul anilor, victima a numeroase amenintari, insulte si alte forme de violenta. In 2002 s-a retras din nationala Irlandei de Nord, dupa ce a primit amenintari cu moartea. Din 2000, de cand este antrenor la Celtic, Lennon a primit mai multe amenintari cu moartea, fiind si victima unui atac de strada in Glasgow.

In luna ianuarie a acestui an, un pachet cu gloante adresate managerului lui Celtic au fost interceptate la un oficiul postal din Glasgow. Dupa ultimele amenintari, sotia si copii lui Lennon au parasit casa in care locuiau si stau intr-o locatie secreta, pazita 24 de ore din 24.

Pachetele suspecte trimise tehnicianului lui Celtic si celor doi sustinatori ai echipei au fost trimise la cateva saptamani dupa ce rivalele din campionat, Celtic si Rangers, s-au intalnit intr-un meci controversat in Cupa Scotiei.

In timpul meciului au fost acordate trei cartonase rosii, iar fanii celor doua echipe s-au confruntat, politia efectuand 34 de arestari in Celtic Park si 187 in afara stadionului. Dupa fluierul final al meciului, castigat de Celtic cu 1-0, Lennon si antrenorul secund al lui Rangers, Ally McCoist, au fost implicati intr-o altercatie.

Tehnicianul lui Celtic a primit o suspendare de doua meciuri pentru actiunile sale, in timp ce pedeapsa lui McCoist de suspendare pentru doua meciuri a fost anulata. Doi din jucatori ai lui Rangers au fost insa amendati pentru gesturile lor ca urmare a eliminarii din timpul meciului.

McBride, avocatul lui Lennon si tinta unuia dintre atacurile cu pachetele bomba, a criticat atunci Federatia Scotiana de Fotbal, declarand ca aceste decizii sunt "disfunctionale", "necinstite" si "partinitoare". Federatia a amenintat ca il da in judecata pentru defaimare, insa cele doua parti au ajuns la un acord pentru a-si rezolva disputa in afara instantei.

Dupa incidentele din Cupa Scotiei, ambele cluburi au ajuns la un acord pentru a lua actiune in ceea ce priveste incidentele din jurul Old Firm (derby-ul Scotiei), iar politia a cerut guvernului scotian sa se intruneasca pentru a rezolva aceasta problema.

Clubul Celtic a fost fondat in anul 1888 de catre imigranti irlandezi catolici pentru a strange fonduri in vederea reducerii saraciei in zona in care locuiau. Astazi, cei mai multi fani ai lui Celtic sunt catolici, in timp ce majoritatea fanilor lui Rangers, rivala din campionat, sunt protestanti, de aici si rivalitatea dintre cele doua cluburi.

Rangers si Celtic se vor intalni in acest weekend, pentru ultima data in acest sezon, la Ibrox, intr-un meci ce ar putea fi hotarator pentru desemnarea campioanei Scotiei. Politia este in alerta pentru acest meci.