Pasiunea pentru fotbal nu cunoaste limite, iar acest lucru a fost demonstrat de locuitorii unei insule din sudul Thailandei. "Ko Panyi" nu are nici un metru patrat de pamant, dar detine o echipa de fotbal campioana la juniori. Cum a fost posibil? Cu ajutorul unui teren realizat pe apa, din resturile plutelor vechi de lemn.

Stadion construit pe apa Foto: Captura YouTube

Mondialul din 1986, sursa de inspiratie

Povestea echipei Panyee FC este strans legata de Campionatul Mondial de Fotbal din anul 1986. Copiii din Ko Panyi (este cunoscuta si drept Koh Panyee) s-au hotarat sa-si faca o echipa de fotbal. Problema lor? Insula nu are nici un metru de pamant, locuintele lacustre fiind construite pe piloni. Spatiul pe Ko Panyi este redus, iar practicarea fotbalului era imposibila.

Copiii au gasit insa solutia: un teren pe apa, realizat din resturile plutelor vechi de lemn. Dificultati reale existau - mingea ajungea des direct in apa, dar pasiunea pentru fotbal era mult mai mare decat efortul aducerii balonului pe terenul improvizat.

Privit la inceput cu neincredere, visul copiilor a capatat cu fiecare zi mai multi adepti, iar FC Panyee a ajuns sa aiba si o galerie locala.

Invitati la un turneu de fotbal, juniorii de pe Ko Panyi au surprins pe toata lumea, reusind, la primele meciuri pe un teren normal, sa ajunga pana in semifinalele competitiei. A fost doar inceputul unui vis frumos, insula detinand in acest moment un teren la standarde moderne.

In acest moment, FC Panyee este una dintre cele mai bune echipe din sudul Thailandei. Demn de mentionat este faptul ca formatia a reusit sa fie campioana de juniori in anii 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 si 2010.

Pe insula Ko Panyi locuiesc 200 de familii - aproximativ 1500 de persoane.

Povestea (bazata pe fapte reale) a echipei de fotbal din sudul Thailandei a fost scoasa la iveala de catre TMB Bank, intr-o reclama denumita "Poti face diferenta". Spotul a fost realizat de catre Leo Burnett & Arc Worldwide.

Sursa initiala a informatiei: The Guardian

Vezi aici povestea echipei de juniori Panyee FC: