Divizia Europeana a Uniunii fotbalistilor profesionisti (FIFPro) va crea un grup operativ in Europa de Est pentru a proteja fotbalistii impotriva abuzurilor precum neplata salariilor, violenta, rasismul sau coruptia, se arata intr-un comunicat al FIFPro. Romania se afla pe lista neagra a organizatiei pentru neplata salariilor jucatorilor:"FIFPro isi asuma responsabilitatea si roaga pe toti implicati sa faca acelasi lucru".

Aceasta actiune a FIFPro vine ca urmare a numeroaselor plangeri ale jucatorilor. FIFPro face referire la diferite incidente recente. In Rusia, un jucator muntenegrean de la Kuban Krasnodar a fost batut pentru ca refuza sa-si rezilieze contractul, iar brazilianul Roberto Carlos a fost insultat de un fan. In Grecia s-au inmultit atacurile violente ale fanilor asupra jucatorilor, in timp ce in tari ca Cipru, Romania, Serbia, Grecia si Rusia sunt probleme legate de plata salariilor.

"E inacceptabil faptul ca o mare parte a lumii fotbalului evita sa priveasca abuzurile din Europa de Est. FIFPro refuza sa se uite in alta parte. Ne asumam responsabilitatea pentru a ajuta jucatorii. Este timpul sa punem capat acestor abuzuri", a declarat Philippe Piat, presedintele diziviei europene a FIFPro.

"FIFPro face un apel catre participantii majori din fotbalul profesionist sa aleaga o parte de care sa lupte. Nu e nicio indoiala ca FIFA si UEFA vor fi de acord cu FIFPro. Toate federatiile asociate ar trebui sa garanteze ca fotbalistii din ligile lor pot juca in siguranta si, de asemenea, ca vor fi platiti, acesta fiind un drept legal al fiecarui muncitor din Europa", a continuat Piat.

De asemenea, FIFPro face un apel si catre Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) si Federatia Europeana de Fotbal (UEFA): "FIFA si UEFA au o responsabilitate importanta aici, in special membrii Europei de Est care fac parte din Comitetele Executive ale celor doua organizatii".

Grupul operativ va fi alcatuit din reprezentanti ai asociatiilor jucatorilor din Europa de Est si din celelalte asociatii din Europa. Acest grup trebuie sa vina cu un plan de actiune pentru a combate aceasta situatie inainte de finalul acestui an calendaristic.

Grupul operativ regional are cinci obiective:

1. Accelerarea instituirii unor asociatii in tari care nu au inca un sindicat profesional FIFPro.

2. Investigarea problemelelor legate de plata salariilor. Ancheta va incerca sa stabileasca de ce cluburile nu-si indeplinesc obligatiile contractuale, precum si care cluburi pun presiune pe jucatori pentru a-si incheia contractul si daca da, in ce maniera.

3. Sa lupte impotriva meciurilor aranjate. Cercetarile arata ca anumite organizatii criminale din Europa de Est pun presiune inacceptabila pe jucatori pentru a coopera in scandaluri de luare de mita. Jucatorii par sa fie foarte vulnerabili, ei risca sa fie suspendati, chiar si inainte de a li se dovedi vinovatia, asa cum s-a intamplat in cazul a doi jucatori de la Debrecen. Fotbalistii trebuie sa fie capabili sa apeleze la asociatia nationala a jucatorilor in orice moment, sa primeasca ajutor si sfaturi din partea asociatiei. Grupul operativ va deschide un birou de ajutor impreuna cu asociatiile nationale ale jucatorilor, permitandu-le acestora sa acorde membrilor ajutor corespunzator.

4. Sa lupte impotriva rasismului. Jucatorii sunt in continuare in mod regulat victimele actelor rasiste, comise fie de spectatori, fie de cluburi.

5. Interzicerea violentei impotriva jucatorilor. FIFPro a remarcat o crestere alarmanta a violentei impotriva fotbalistilor, cele mai bune exemple fiind evenimentele scandaloase din Rusia si Grecia.