​Licitatia pentru drepturile tv din Liga 1 a fost un fiasco, Liga Profesionista de Fotbal "reusind" sa vanda doar trei pachete din totalul de noua. Lipsa de valoare a unui produs supraevaluat si-a spus cuvantul, televiziunile alegand sa boicoteze un campionat in care scandalurile reprezinta sarea si piperul. Este 2011 sfarsitul unei bule speculative a fotbalului romanesc?

Falimentul unui fotbal bolnav, invalidat de piata

Iata un scurt istoric al revarsarii cornului abundentei peste fotbalul romanesc:

In urma cu trei ani, LPF dadea lovitura si reusea sa isi rotunjeasca conturile cu 85 de milioane de euro, fara TVA, de pe urma drepturilor tv din Liga 1. Cluburile au fost mai mult decat multumite de marea realizare a lui Dumitru Dragomir, acesta fiind vazut ca un adevarat "salvator al echipelor din prima divizie a tarii".

Timp de trei ani, LPF a dat campioanei Romaniei 3,2 milioane de euro, locul doi a incasat 2,5 milioane de euro, in timp ce o formatie din subsolul ierarhiei a incasat cel putin un milion de euro.

Sumele au reprezentat o adevarata "mana cereasca" pentru formatiile mici ale campionatului, acestea acoperindu-si mare parte din buget cu acesti bani. La acele vremuri, Romania avea doua formatii in Champions League si trei in Cupa UEFA (ulterior s-a transformat in Europa League), in timp ce nationala mergea la EURO 2008 si se afla pe 13 in clasamentul FIFA.

In tot acest timp, cluburile au refuzat orice reforma interna, ca si Liga insasi. Nu au investit bani in operatiuni majore de marketing, care in toata lumea reprezinta o sursa majora de venit. Nu au investit bani in centrele de copii si juniori, adica in viitor. Nu au investit in scolarizarea managerilor si antrenorilor - adica in viitor pe termen mediu si lung.

Rezultatele? Iata doar cateva, dupa trei ani in care fotablul intern a refuzat orice reforma:

  • Scaderea rezultatelor in cupele europene (cu exceptia notabila a Unirii Urziceni, un fenomen aparte si totodata meteoric)
  • Scaderea accentuata a numarului de suporteri
  • Scaderea audientelor
  • Escaladarea scandalurilor intre principalii actori (patroni, antrenori, oficiali FRF/LPF, jucatori)
  • Cresterea numarului de dosare penale in care sint implicati patronii/finantatorii
  • Nationala este penultima intr-o grupa din care fac parte Franta, Albania, Belarus, Bosnia si Luxemburg. Liga 1 va avea doar o formatie in Champions League, campionatul intern se afla pe 14 in clasamentul coeficientilor, iar prima reprezentativa a cazut pana pe locul 52 in lume.

Scaderea valorii fotbalului romanesc a devenit o certitudine odata cu licitatia pentru drepturile tv din Liga 1, televiziunile din Romania refuzand sa mai dea sume uriase pentru un produs "expirat".

Piata media a scos bani din buzunar doar pentru trei pachete, ceea ce inseamna ca doar trei meciuri vor fi transmise la tv in fiecare etapa. Multi vor spune ca este suficient pentru un campionat in care performanta lipseste cu desavarsire, iar unii dintre fotbalisti ies in evidenta doar prin cluburile de fite.

Fata de suma pe care Dumitru Dragomir o astepta, LFP a incasat cu aproximativ 80 de milioane de euro mai putin. Ce inseamna aceasta contraperformanta: echipele vor avea de suferit, iar pentru unele formatii acest lucru ar putea insemna chiar desfiintarea. Cu acesti bani (36 de milioane de euro), falimentul bate la usa pentru numele mici din Liga 1.

Esecul total al acestei licitatii pentru drepturile tv se poate traduce prin falimentul unei structuri conduse de Dumitru Dragomir (LPF) si Mircea Sandu (FRF). Piata a invalidat fotbalul romanesc, iar urmarile ar putea fi dintre cele mai dure.

Singura bila alba a tuturor celor intamplate, luni, la sediul LFP ar putea fi readucerea spectatorilor la stadion. Cum multe dintre meciuri nu vor mai fi transmise, cei interesati de o anumita echipa vor fi nevoiti sa ia drumul arenelor. Nici aceasta varianta nu este insa valabila 100% pentru ca multi dintre suporteri sunt satui de "noroiul" din Liga 1.

"Mi-ati tras-o! V-ati inteles foarte bine domnilor, exista posibilitatea ca meciurile incluse in aceste pachete sa nu fie transmise la TV" - Dumitru Dragomir, presedinte LPF.

Vezi aici cum a decurs licitatia pentru drepturile tv din Liga 1.