Federatia Europeana de Fotbal (UEFA) si Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) au luat decizia de a suspenda Federatia de fotbal din Bosnia-Hertegovina (NFSBiH). Deciza a venit ca urmare a nealinierii organizatiei bosniace la cerintele celor doua foruri internationale, NFSBiH pastrandu-si sistemul tripartit inter-etnic al presedintiei.

Bosnia, suspendata de UEFA si FIFAFoto: Reuters

"FIFA si UEFA au luat decizia de a suspenda Federatia de Fotbal din Bosnia-Hertegovina pana cand se va lua o alta decizie, incepand cu 1 aprilie 2011. Decizia a fost necesara dupa ce Adunarea Generala a NFSBiH nu a adoptat statutul in concordanta cu cerintele FIFA si UEFA. Atat Comitetul Executiv al FIFA (din 28 octombrie 2010) si cel al UEFA (din 4 octombrie 2010) au cerut Federatiei bosniace sa adopte un nou statut pana pe 31 martie 2011, in caz contrar asociatia va fi automat suspendata", se arata in comunicatul oficial.

"Adunarea Generala a NFSBiH, intrunita la Sarajevo in 29 martie 2011, nu a indeplinit cvorumul necesar pentru a adopta statutul Federatiei. Doar 22 din cei 54 de membri prezenti au votat in favoarea noului statut. In consecinta, NFSBiH isi pierde toate drepturile de membru cu efect imediat pana la noi ordine", se mai arata in comunicat.

Cele doua foruri internationale au anuntat ca nationala de fotbal si cluburile bosniace nu mai au dreptul sa participe in competitiile internationale incepand cu 1 aprilie, pana cand problema statutului nu va fi rezolvata. De asemenea, niciun oficial sau reprezentant al Federatiei bosniace nu mai are voie sa participe la vreun meci international.

"FIFA si UEFA regreta cu adevarat ca aceasta decizie a fost luata. Cele doua organizatii se vor intalni in scurt timp pentru a discuta urmatorii pasi necesari aducerii Federatiei bosniace inapoi in familia fotbalului cat mai curand posibil", adauaga cele doua foruri internationale.

Bosnia poate reveni "in familia fotbalului" imediat ce va adopta noul statut, cu un singur presedinte la conducere. Daca acest lucru nu se va intampla pana la urmatorul meci al natioanalei Bosniei, din 3 iunie, cu Romania, atunci echipa lui Safet Susic va pierde CU 0-3 toate meciurile jucate in preliminariile EURO 2012, riscand si sa fie exclusa din calificari.