Federatia Bosniaca de Fotbal este la o zi distanta de o suspendare iminenta, dupa ce Adunarea Generala a membrilor organizatiei nu a adoptat noul statut, cu un presedinte la conducere. Situatia bosniacilor nu este insa atat de rea pe cat pare, suspendarea putand fi ridicata imediat dupa ce Federatia se va alinia cerintelor Federatiei Europene de Fotbal (UEFA) si ale Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA).

Bosnia - Romania, in preliminariile Euro 2012Foto: Reuters

La 1 aprilie 2011, UEFA si FIFA vor anunta suspendarea Federatiei Bosniace de Fotbal, dupa ce organizatia nu a adoptat, marti, noul statut impus de cele doua foruri internationale. Sistemul tripartit inter-etnic al presedintiei, format dintr-un presedinte croat, unul musulman si unul sarb, ce a functionat pana acum trebuie sa fie inlocuit cu unul format dintr-un singur conducator.

"Suspendarea va intra automat in vigoare de la 1 aprilie" a anuntat un reprezentant al UEFA imediat dupa ce Bosnia nu s-a conformat cerintelor celor doua foruri.

Decizia membrilor Federatiei bosniace nu i-a luat prin surprindere pe oamenii din fotbal, acestia stiind ca interesele politice troneaza peste cele fotbalistice in cadrul organizatiei. Jucatorii au insa incredere ca totul se va rezolva la timp pentru ca nationala sa poata joace impotriva Romaniei, la inceputul lunii iunie.

Sergej Barbarez, fost capitan al nationalei: "Sa fiu sincer nu am fost surprins de aceasta decizie. Era de asteptat. Indiferent daca sunt trei presedinti sau unul e acelasi lucru. Totul va ramane la fel. Totul se joaca la nivel politic".

Vedad Ibisevic, jucator al nationalei: "E trist ca acesti oameni nu si-au schimbat opiniile nici dupa victoria noastra cu Romania. Ceea ce se intampla este teribil si sincer sper sa se poata gasi o solutie pentru a putea juca urmatorul meci din preliminarii. Nu e greu doar pentru mine, dar si pentru ceilalti din echipa. Ideea ca nu vom putea juca ma inspaimanta. Aceasta echipa nu merita sa sufere din cauza unor probleme ce nu au nicio legatura cu fotbalul".

Darko Maletic, jucator al nationalei: "Sper sa se gaseasca o solutie pentru a putea juca in continuare. Vrem sa jucam fotbal la cel mai inalt nivel, in special cu echipa nationala. Ar fi un dezastru daca, dupa o victorie dificila la Zenica, am fi eliminati din aceasta competitie. Sper ca vom putea juca in 3 iunie impotriva Romaniei".

In sprijinul fotbalului din tara sa vine membrul musulman al Presedintiei din Bosnia-Hertegovina, Bakir Izetbegovic, cel care a trimis joi o scrisoare catre FIFA si UEFA, in care isi exprima increderea ca cele doua foruri vor lua o decizie adecvata pentru a stabili ceea ce este mai bine pentru fotbalul din Bosnia-Hertegovina, subliniind faptul ca este trist din cauza comportamentului iresponsabil al membrilor Federatiei bosniace.

"Fara a dori sa ma amestec in activitatile dumneavoastra, imi exprim increderea sincera ca veti gasi o solutie adecvata pentru a permite selectionatei Bosniei si echipelor noastre de club sa participe in competitiile europene. Tinerii implicati in fotbal, precum si miile de fani, nu merita asa ceva", scrie Izetbegovic in scrisoare, citat de AFP.

"Cu siguranta stiti ca Bosnia-Hertegovina este o tara complexa. Ar fi trist daca actiunile iresponsabile ale membrilor Federatiei ar impiedica fotbalistii sa joace in meciurile internationale", a continuat politicianul.

Federatia va fi suspendata automat de la 1 aprilie, insa imediat ce membrii Comitetului vor ajunge la un numitor comun sanctiunea va fi ridicata. Surse apropiate UEFA au declarat pentru Dnevni Avaz ca situatia nu este atat de rea precum pare.

Federatia va fi suspendata, dar acest lucru va duce la rezolvarea problemelor "din jungla fotbalului bosniac": "Dupa anuntul suspendarii, UEFA si FIFA vor dizolva Comitetul Executiv al Uniunii si vor fi numiti alti membrii ai comitetului. Odata ce acest lucru se va stabili, suspendarea va fi ridicata si echipa va continua sa joace. Astfel, cluburile vor fi in masura sa joace in Europa".

Comitetul Executiv al UEFA se va intruni in 16-17 iunie, dar ar putea fi convocat mai devreme si in cazul in care Federatia bosniaca va adopta noul statut, nationala va juca impotriva Romaniei, in 3 iunie, in preliminariile EURO 2012.