Federatia de Fotbal a Bosniei a hotarat, marti, sa-si pastreze sistemul tripartit inter-etnic al presedintiei, statut aflat in neconcordanta cu cererile Federatiei Europene de Fotbal (UEFA) si ale Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), informeaza publicatia Dnevni Avaz. In aceste conditii, Federatia bosniaca va fi suspendata automat la 1 aprilie, din toate competitiile fotbalistice.

Nationala de fotbal a BosnieiFoto: Reuters

UEFA si FIFA au cerut Federatiei bosniace sa inlocuiasca sistemul tripartit inter-etnic al presedintiei si sa-si aleaga un singur conducator pentru comunitatea bosniaca, dar si pentru cele croate si sarbe, pana la 1 aprilie. Comitetul executv al Federatiei s-a intrunit marti pentru a supune la vot adoptarea noului sistem.

Fanii furiosi s-au adunat in fata hotelului in care s-a tinut Adunarea, protestand impotriva conducerii. Numarul agentilor de paza a fost sporit pentru a-i proteja pe membrii Federatiei, astfel ca sedinta a inceput cu o jumatate de ora intarziere.

Prima problema a membrilor bosniaci a fost natura votului: public sau secret. Dupa cateva minute de dezbatere, s-a hotarat ca votul sa fie public. Dupa ce au rezolvat aceasta dilema a intervenit o noua problema: ce vor face in continuare: vor vota sau vor discuta despre noul statut al Federatiei?

In cele din urma au ales sa voteze si imediat dupa anuntarea rezultatelor a izbucnit haosul in sala de sedinte. Pentru a fi adoptat noul statut era nevoie de 45 de voturi, insa doar 22 de mebri au votat pentru sistemul cu un singur presedinte, 28 impotriva, 3 s-au abtinut, iar unul nu a votat.

Membrii au inceput sa protesteze, unul dintre ei cerand chiar anularea voturilor, din cauza unei erori la numarare. Printre tipete si amenintari, sedinta a fost incheiata, Federatia bosniaca asteptand acum sanctiunea din partea UEFA si FIFA.

Federatia bosniaca reflecta configurarea politica a tarii si divizarea sa etnica dupa razboiul din 1992-1995. Forul e compus din doua asociatii: pe de o parte sarbii si pe de alta sunt bosniacii si croatii. Impreuna au condus federatia bazandu-se pe un sistem alcatuit din trei presedinti: unul bosniac, unul croat si altul sarb. Sarbii nu sunt de acord cu alegerea unui singur presedinte, fiind de parere ca acest sistem le-ar putea pune in pericol autonomia, informeaza AP. Toti cei 20 de membri sarbi ai Federatiei au votat impotriva adoptarii noului statut.

Bosnia ramane astfel cu un sistem tripartit al presedintiei, astfel ca UEFA va suspenda Federatia incepand cu 1 aprilie, echipa nationala urmand a pierde toate meciurile din actuala campanie de calificare la EURO 2012 cu 0-3. Romania face parte din aceeasi grupa preliminara cu Bosnia, tricolorii avand de castigat dupa suspendarea Federatiei.

Rezultatele Bosniei in preliminariile EURO 2012:

Luxemburg - Bosnia 0-3

Bosnia - Franta 0-2

Albania - Bosnia 1-1

Bosnia - Romania 2-1

Clasamentul Grupei D in cazul suspendarii:

1. Franta 12 puncte (5 meciuri)

2. Albania 10 puncte (5m)

3. Belarus 8 puncte (5m)

4. Romania 5 puncte (4m)

5. Luxemburg 4 puncte (4m)

6. Bosnia 0 puncte (4m)