​Folosit cu succes in tenis si cricket, sistemul Hawk-Eye de urmarire a mingilor ar putea fi testat in curand pe terenurile de fotbal. Potrivit Associated Press, Premier League ar putea fi gazda testarilor tehnologiei de pe linia portii, compania dorind sa testeze sistemul in timpul meciurilor importante din campionatul englez.

Golul lui Lampard de la Cupa MondialaFoto: Reuters

"Trebuie sa gasim un stadion pe care sa efectuam aceste testari. De asemenea trebuie sa stabilim de la inceput ce se doreste de la aceste teste. Ma astept sa fie o intelegere contractuala prin care sa fie mentionat ca nu vom dezvalui rezultatele testelor pentru a nu submina munca arbitrilor in cazul in care exista un gol controversat", a declarat Paul Hawkins, fondatorul Hawk-Eye.

Din cauza restrictiilor din Premier League insa, rezultatele testelor vor ramane secrete pana cand se vor schimba regulile. Testele vor fi folosite pentru a stabili daca exista o modalitate de a-i ajuta pe arbitri: "Speram ca aceste sisteme sa ii ajute pe oficiali in viitor, nu sa le arate ca gresesc", a adaugat Hawkins.

Fondatorul Hawk-Eye va discuta saptamana viitoare cu Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) pentru a primi aprobarea inceperii testarilor. Daca oficialii forului mondial nu-i vor da acceptul, Hawkins va incerca sa obtina aprobarea pentru sezonul viitor din Premier League.

Tehnologiile de pe linia portii au reintrat in vizorul FIFA anul trecut, dupa ce la Mondialul din Africa de Sud arbitrul a anulat un gol valabil al englezului Frank Lampard, in meciul cu Germania. La intrunirea de la inceputul acestei luni, Comitetul Executiv al FIFA a hotarat sa continue finantarea studierii introducerii tehnologiei pe linia portii, cu toate ca cele zece sisteme au picat testele oficiale ale forului mondial. Hawk-Eye nu a participat la testarile FIFA, considerand ca nu sunt oferite conditii optime pentru efectuarea probelor.

Daca tehnologia de pe linia portii va fi aprobata, atunci ea va fi folosita la Cupa Mondiala din 2014, ce se va desfasura in Brazilia.