Echipa nationala de fotbal a Palestinei va disputa miercuri prima sa partida oficiala pe propriul teren, marcand un eveniment istoric. Palestinienii, care pana acum au jucat meciurile in afara granitelor din cauza problemelor de securitate, vor juca in Cisiordania mansa secunda cu Thailanda din preliminariile pentru calificarea la Jocurile Olimpice din 2012, ce se vor disputa la Londra.

"Fiti curajosi pe teren. Sa nu va fie frica", a fost indemnul lui MokhtarTlili, selectionerul tunisian al nationalei de fotbal a Palestinei, catre jucatorii sai. Palestina a pierdut prima mansa cu 0-1 si are nevoie de cel putin doua goluri pentru a spera la calificare.

Palestina este membra FIFA din 1998 si e pe locul 178 mondial, insa pana acum nu a jucat niciun meci oficial pe teren propriu, ci in afara tarii, in Iordania sau Qatar. Partida de miercuri seara va fi disputata pe stadionul Faysal Hussein (construit cu ajutor financiar de la FIFA), la doar o luna distanta de la un alt eveniment istoric din acest tinut, atunci cand a fost infiintata prima liga feminina de fotbal din Palestina.

"Acesta este mai mult decat un meci de fotbal. Ridica barierele din fata sportului palestinian, dar si a oamenilor din acest tinut", a declarat Abdel Majid Hijjeh, secretarul general al Federatiei Palestiniene de Fotbal, citat de The Independent.

Echipa nationala a fost construita in circumstante extraordinare, fiind formata din jucatori din Cisiordania si Fasia Gaza. 11 fotbalisti din Fasia Gaza au aplicat pentru a obtine permisul de a intra in Cisiordania, insa doar sase dintre acestia au primit acceptul. Trei au sosit insa prea tarziu pentru a fi inregistrati, astfel ca doar trei jucatori din Fasia Gaza vor putea juca.

Antrenorul nationalei nu a avut o misiune usoara atunci cand a trebuit sa aleaga jucatorii, selectionandu-i uitande-se la meciurile de la televizor si citind diferite articole din presa. Tlili a selectionat un jucator de origine palestiniana care locuieste in Suedia si planuieste sa gaseasca mai multi jucatori care activeaza la echipe din Europa.

Selectionerul Tlili a trebuit sa paraseasca Cisiordania la fiecare trei luni si sa stea in afara teritoriului pentru mai multe saptamani inainte de a se intoarce, conform regulamentelor israeliene privind permisele de sedere pe acest teritoriu. A reusit sa se intoarce abia luni pentru a pregati meciul: "Conditiile sunt foarte dificile, dar ce putem face?", a declarat tehnicianul.

Mustafa Abu Qweik (21 ani), capitanul nationalei: "Coordonarea intre jucatori se face in timp, cel putin sase luni. Cat ne-am pregatit noi nu e suficient. Ceea ce ne lipseste din punct de vedere al competentei vom compensa prin spiritul de lipsa. Putem juca, in ciuda tuturor presiunilor. Fiecare jucator vrea sa reprezinte Palestina la nivel olimpic si suntem mandri. Speram sa ii facem fericiti pe toti palestinienii din intreaga lume".