Ca urmare a problemelor economice cu care se confrunta din ce in ce mai multe cluburi de fotbal din intreaga Europa, Sindicatul Mondial al Fotbalistilor (FIFPro) si UEFA au ajuns la un acord pentru a institui un grup de lucru care va investiga stabilitatea contractuala si respectarea contractelor dintre cluburile de fotbal si jucatorii profesionisti. Printre tarile cu o situatie ingrijoratoare in acest sens se afla si Romania.

Liga 1Foto: Agerpres

Punerea in aplicare a acestei initiative, la care vor contribui si Asociatia Europeana a Ligilor Profesioniste (EPFL) si Asociatia Europeana a Cluburilor (ECA), a fost aprobata la sesiunea plenara despre dialogul social care a avut loc luni la Bruxelles. Mads Oland, purtator de cuvant al FIFPro, este sigur ca aceasta problema se va putea rezolva prin intermediul "dialogului social".

La intalnirea de luni, FIFPro si-a manifestat ingrijorarea fata de "numarul mare de cluburi europene care nu respecta contractele semnate ale jucatorilor, care refuza sa le plateasca salariile sau care au probleme in a-i plati la data fixata". Printre tarile cu probleme de acest fel, reprezentantii FIFPro au nominalizat Danemarca, Romania, Grecia si Spania.

"In Spania, nu orice club este Real Madrid sau Barcelona. Sunt 16 cluburi in primele doua divizii care au probleme cu plata salariilor jucatorilor. Aproximativ 120 de jucatori profesionisti sunt afectati de aceasta situatie. Nu stiu cati bani vor primi, in ciuda faptului ca au un contract semnat", a declarat Jesus Diaz Peramos, vicepresedintele Asociatiei fotbalistilor spanioli.

"Problema generala este ca sistemul contractelor este subminat. Ce valoare mai are un contract daca nu esti platit? Daca nu poti sa ai incredere in contract, atunci ce se va intampla? De asemenea, situatia neonorarii contractelor jucatorilor este nedreapta si pentru cluburile care isi platesc jucatorii la timp, pentru cluburile care isi respecta contractele. Concureaza in conditii inegale cu echipe care nu-si platesc jucatorii", se arata intr-un comunicat al FIFPro.