​Chelsea a revenit de la 0-1 in meciul restanta din etapa a XVIII-a a campionatului englez si s-a impus in derby-ul de traditie cu Manchester United, scor 2-1, gratie unui penalty contestat de Sir Alex Ferguson. Londonezii au revenit pe locurile de Liga Campionilor si dau posibilitatea celor de la Arsenal sa se apropie la 1 punct fata de liderul United.

Chelsea castiga derby-ul cu Man UtdFoto: Reuters

Partida de marti seara a fost una speciala pentru veteranul lui Manchester United, Ryan Giggs, care a ajuns la cota de 606 meciuri in Premier League, egaland recordul stabilit pe acelasi teren de Bobby Charlton in 1973.

Jucatorul lui Chelsea, Ashley Cole, a avut parte de un tratament aparte din partea fanilor londonezi. Dupa ce in urma cu o saptamana Cole a impuscat din greseala un tanar in vestiarul echipei, a primit amenda de la club, iar politia a deschis o ancheta, fanii nu au putut rata momentul afisand un banner pe care era scris "Don't shoot Ashley" (Nu-l impuscati pe Ashley). De asemenea, la fiecare atingere de balon a lui Cole, suporterii strigau "shoot".

Carlo Ancellotti a decis sa inceapa meciul cu Torres si Anelka in atac, lasandu-l inca o data pe banca pe ivorianul Didier Drogba. De cealalta parte, Ferguson a folosit aceeasi formula ofensiva ca si in victoria cu 4-0 contra celor de la Wigan: Rooney-Chicharito, golgeterul din Premier League, bulgarul Berbatov, fiind rezerva.

Un joc deschis intre cele doua echipe, United preluand insa treptat controlul primei reprize. Wayne Rooney a avut sansa sa deschida scorul in minutul 21, printr-o lovitira de cap, dar a nimerit tinta peste opt minute, dupa ce a preluat balonul la 25 de metri de poarta, a pacalit defensiva adversa si a inscris.

Dupa pauza, Chelsea a fost echipa mai energica, egaland in minutul 54. Ivanovic a trimis o pasa perfecta pentru Luiz, iar brazilianul a sutat pe langa Edwin van der Sar, inscriind primul sau gol pentru echipa londoneza.

Chelsea, neinvinsa pe Stamford Bridge de United din 2002, a luat toate punctele dupa ce Chris Smalling i-a pus piedica lui Yuri Zhirkov in careu, iar Frank Lampard a transformat penalty-ul (minutul 79). United a incheiat partida cu un om in minus, dupa ce Vidic a primit al doilea cartonas galben in prelungiri.

Penalty-ul, precum si alte decizii ale arbitrului partidei au fost contestate de Sir Alex Ferguson: "Am facut un meci mare. Nu meritam asta. Penalty-ul a fost acordat prea usor. E al treilea an la rand cand deciziile arbitrilor au influentat jocul. Sunt mandru de evolutia jucatorilor mei, au indurat o multime de decizii impotriva lor, dar au dat tot ce aveau mai bun".

David Luiz a primit un cartonas galben in minutul 61, insa a scapat de al doilea dupa un fault clar la Wayne Rooney: "E incredibil. Chiar inainte de asta a avut o intrare la Chicharito intr-un duel fara balon. Nu s-a intamplat nimic, dar arbitrul era acolo. Luiz l-a faultat pe Rooney clar ca lumina zilei, arbitrul e la cativa metri de faza, dar nu face nimic. Acestea sunt decizii care pot schimba cursul jocului si el va arbitra in fiecare saptamana", a acuzat Ferguson, citat de Reuters.

Chelsea s-a apropiat la 12 puncte de United, iar Ferguson crede ca astfel de decizii in favoarea londonezilor ii poate ajuta in incercarea lor de a cuceri un nou titlu: "Daca vor mai avea parte de astfel de decizii, cu siguranta pot schimba totul. Au fost multe decizii care m-au surprins".

Carlo Ancelotti (Chelsea) si-a laudat elevii: "Prestatia jucatorilor a fost excelenta. Daca nu joci bine nu poti sa invingi pe Manchester United. Am inceput bine meciul, dar la pauza le-am spus ca trebuie sa jucam asa si celelalte 45 de minute, nu doar 15. Nu a fost usor sa revenim in meci, dar am fost echilibrati in repriza secunda. A fost un meci intens si nu a fost usor pentru arbitru sa ia decizii la fiecare faza. S-au intamplat multe pe teren si arbitrul a decis ca nu a vazut incidentul (n.r. faultul lui Luiz la Rooney)".

In ceea ce priveste sansele lui Chelsea de a-si apara titlul, Ancelotti nu este optimist: "United e prea departe, nu credem ca vom putea ajunge din nou in frunte. Dar victoria aceasta a fost importanta pentru noi si pentru moralul nostru".

Clasament:

1. Manchester United 60 puncte

2. Arsenal 56p (un meci restanta)

3. Manchester City 50p

4. Chelsea 48p

5. Tottenham Hotspur 47p (un meci restanta)

6. Liverpool 39p

7. Bolton Wanderers 37p

8. Sunderland 37p

9. Newcastle United 36p

10. Stoke City 34p

11. Everton 33p

12. Aston Villa 33p

13. Fulham 32p

14. Blackburn Rovers 32p

15. Blackpool 32p

16. Birmingham City 30p

17. West Bromwich Albion 29p

18. Wolverhampton Wanderers 28p

19. West Ham United 28p

20. Wigan Athletic 27p

Etapa viitoare, a XXIX-a:

Sambata, 5 martie:

Birmingham City - West Bromwich Albion (ora 14:45)

Arsenal - Sunderland (ora 17:00)

Bolton Wanderers - Aston Villa (ora 17:00)

Fulham - Blackburn Rovers (ora 17:00)

Newcastle United - Everton (ora 17:00)

West Ham United - Stoke City (ora 17:00)

Manchester City - Wigan Athletic (ora 19:30)

Duminica, 6 martie:

Liverpool - Manchester United (ora 15:30)

Wolverhampton Wanderers - Tottenham Hotspur (ora 18:00)

Luni, 7 martie:

Blackpool - Chelsea (ora 22:00)