LPF vrea sa dea din nou lovitura din drepturile tv, forul condus de Dumitru Dragomir dorind sa incaseze un minim de 36.5 milioane de euro pe sezon din transmiterea disputelor din Liga 1. Suma este una imensa tinand cont de partidele anoste din competitia interna. Ca o comparatie, Premier League este cel mai scump campionat din lume - incasari de peste 3.5 miliarde de euro pentru trei sezoane. Urmeaza Serie A (putin peste 1.8 miliarde de euro pentru doi ani) si Ligue 1 (2.6 miliarde de euro pentru patru stagiuni). Diferenta imensa dintre Romania si campionatele puternice nu este insa doar la nivel de bani, cat mai ales la nivel de spectaculozitate si interes uman.

Premier League, cel mai scump campionat din Europa Foto: Reuters

Anglia se poate lauda cu cele mai scumpe partide de fotbal din lume. Premier League este unul dintre cele mai urmarite campionate, televiziunile platind 3.5 miliarde de euro (trei sezoane) pentru a transmite meciurile unor echipe precum Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal si Manchester City. Britanicii au reusit in ultima perioada sa acapareze piete cum ar fi cele din Asia si Rusia, partidele din prima liga fiind urmarite in acest moment pe toate continentele.

Serie A se poate lauda cu aproximativ 1.8 miliarde de euro incasati din vanzarea drepturilor tv pentru doua sezoane, Milan, Inter si Juventus asigurandu-si mare parte din buget de pe urma acestor bani.

In mod surprinzator, Ligue 1 se afla pe locul trei, francezii incasand 2.6 miliarde de euro de pe urma meciurilor din prima liga de fotbal. Urmeaza Bundesliga, campionatul din Germania generand 1.6 miliarde de euro din drepturile tv pentru patru ani.

O situatie diferita se gaseste in Primera Division, campionat unde marele pot este luat, in mod egal, de Real Madrid si de FC Barcelona. Cei doi mari granzi si-au negociat individual drepturile tv, iar acest lucru a dus la venituri de 140 de milioane de euro pe stagiune. Urmatoarele formatii din ierarhia banilor, Atletico Madrid si Valencia, primesc doar 42 de milioane de euro pe sezon.

La ultima licitiatie, drepturile de transmisie din Liga 1 au fost vandute catre consortiul RCS&RDS - Antena 1 pentru suma de 102 milioane de euro cu TVA.

Drepturi tv, campionate europene (pe un sezon):

1. Premier League - 1,179 miliarde de euro (pana in 2013)

2. Serie A - 911 (2012)

3. Ligue 1 - 668 (2012)

4. Bundesliga - 412 (2013)

5. Primera Division - 500

6. Superliga Turca - 260,3 (2014)

7. Eredivisie (Olanda) - 100 (2011)

8. Liga din Grecia - 54 (2012)

9. Liga Sagres (Portugalia) - 50 mil euro

10. Liga din Polonia - 33,8 (2011)

11. Liga I - 28,3 (2011)

(sursa clasament: futebolfinance.com).

Cum se impart banii pe pachete in Liga 1

Conform celor stabilite, luni, de catre LPF, drepturile tv din Liga 1 vor fi impartite in noua pachete (cate unul pentru fiecare meci al etapei). Astfel, primele sapte pachete costa 4,2 milioane de euro pe stagiune, cel cu numarul opt se ridica la o valoare de 3,6 milioane de euro, in timp ce ultimul (cel cu numarul noua) este cotat la 3,5 milioane de euro. Dupa cum a precizat Dumitru Dragomir (presedintele LPF), ultimul parchet (nr. cel de 3,5 milioane de euro) ar fi dorit de TVR.

Cum stau lucrurile in campionatele puternice:

Spania

Primera Division: Real Madrid si Barcelona castiga 140 de milioane de euro pe sezon din drepturile tv, in timp ce urmatoarele formatii din clasament, Atletico Madrid si Valencia, isi rotunjesc conturile cu doar 42 de milioane pe stagiune.

Anglia

In Anglia, Manchester United este liderul banilor castigati din drepturile de transmisie, echipa de pe Old Trafford fiind recompensata cu 58.2 milioane de euro. Urmeaza Liverpool cu 56.8 milioane de euro si Chelsea cu 53.9 milioane de euro.

Italia

Serie A: AC Milan primeste din drepturile tv o suma de aproximativ 141 de milioane de euro (115 milioane de lire sterline), ceea ce inseamna 60% din bugetul pe un sezon al formatiei de pe San Siro.

Rivalei Inter ii intra in cont 137.9 milioane de euro, bani care inseamna 62% din banii castigati de campioana Europei intr-un sezon fotbalistic, conform Deloitte.

Juventus este si mai dependenta de banii din drepturile de transmisie, "Batrana Doamna" acoperindu-si 65% din incasari cu ajutorul sumei de la televiziuni. Torinezii castiga aproximativ 132 de milioane de euro intr-un an.

Franta

In Franta, Olimpique Marseille, una dintre cele mai iubite echipe, incaseaza aproape 50 de milioane de euro pe sezon din drepturile tv. Urmeaza Bordeaux (cu 45 de milioane de euro) si Lyon (44.8 milioane de euro).

Germania

In Germania, Bayern Munchen este lider de piata cu 28 de milioane de euro primiti pentru drepturile tv. Urmeaza Schalke 04 cu 25 de milioane de euro si Hamburger SV cu 24.7 milioane de euro.