Tribunalul General al Uniunii Europene a respins apelurile Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA) si Federatiei Europene de Fotbal (UEFA) si a decis ca cele doua foruri nu pot obtine contracte exclusive cu televiziunile cu plata pentru meciurile de la Campionatul Mondial si European in Marea Britanie si Belgia, informeaza Reuters. FIFA si UEFA sunt acum nevoite sa ofere drepturile TV unor televiziuni gratuite, micsorandu-le insa veniturile obtinute de pe urma acestor turnee.

FIFAFoto: Reuters

Comisia Europeana a permis Marii Britanii, in 2007, sa aloce meciurile Cupei Mondiale si de la EURO televiziunilor gratuite. Aceasta aprobare, precum si o decizie similara a Belgiei de a oferi meciurile Cupei Mondiale doar unor televiziuni gratuite, a incalcat drepturile de proprietate ale FIFA si UEFA, astfel ca cele doua asociatii au apelat la instanta.

Cele doua foruri au solicitat dreptul de a vinde majoritatea meciurilor de la CM si EURO unor televiziuni cu plata din Marea Britanie si Belgia, declarand ca nu exista niciun motiv pentru care toate meciurile de la aceste turnee ar trebui sa fie vizualizate gratis in cele doua regiuni.

FIFA si UEFA vroiau ca meciurile Angliei, Scotiei, Tarii Galilor, Irlandei de Nord sau Belgiei sa fie transmise in continuare de catre televiziunile gratuite, la fel meciurile din semifinale si finale, insa nu si restul din cele 64 de meciuri de la CM si din cele 31 de la EURO.

Regulile UE permit insa membrilor asociati sa faca o lista cu evenimentele sportive de "importanta majora pentru societate", astfel ca acele evenimente nu pot face parte dintr-un contract exclusiv de televizare, o garantie ca un numar cat mai mare de persoane pot avea acces la vizionarea acelor evenimente.

Respectand acest drept, instanta a respins apelurile celor de la FIFA si UEFA. "Un stat membru poate, in anumite circumstante, sa interzica transmiterea exclusiva a meciurilor de fotbal de la Cupa Mondiala si EURO de catre televiziunile cu plata, pentru a permite publicului general sa urmareasca aceste meciuri la televiziuni gratuite", a anuntat Tribunalul General al UE, citata de Reuters.

Desi Tribunalul General al Uniunii Europene a admis ca drepturile de televizare ale competitiilor "constituie o sursa majora a veniturilor celor doua organizatii", se spune ca CM si EURO sunt "evenimente singulare" ce nu pot fi impartite dupa bunul plac al fiecaruia. Aceasta decizie limiteaza veniturile pe care FIFA si UEFA le obtin de pe urma acestor turnee importante, cele doua sustinand ca le sunt incalcate drepturile de proprietate ajungandu-se astfel la "o denaturare disproportionata si nejustificata a concurentei pe piata relevanta".

FIFA si UEFA pot face apel la Curtea Europeana de Justitie, in decurs de doua luni.