Vuvuzela sud-fricana de la CM 2010 va avea un corespondent la Campionatul European de fotbal din 2012, turneu gazduit de Polonia si Ucraina. Veche de sute de ani si un simbol al culturii tarilor organizatoare, Zozulica va incerca sa transmita "emotiile pozitive" ale gazdelor tuturor suporterilor ce o vor folosi.

Zozulica, "verisoara" vuvuzeleiFoto: Captura YouTube

Zozulica porneste din start cu un avantaj in fata vuvuzelei, instrumentul ce a enervat suporterii si fotbalistii de la Campionatul Mondial din Africa de Sud. Sunetul scos de instrumentul european este "mai melodios", vuvuzela fiind de zece ori mai galagioasa decat Zozulica.

"Cultura cucuteni, de unde provine zozulica, uneste tari ca Ucraina, Polonia, Moldova sau Romania. Vrem sa folosim acest instrument la Campionatul European din 2012 pentru a lasa lumea intreaga sa ne cunoasca radacinile. Nu pot sa spun ca acest instrument este pur ucrainean. As spune mai degraba ca este pur slavic", a declarat Aleksandr Sokolinsky, project manager al promoterilor instrumentului la EURO 2012.

Zozulica are forma unui cuc, de aici si numele, si dateaza de mii de ani in cultura gazdelor de la EURO. Cei care vor sa introduca zozulica la EURO 2012 au declarat insa ca vor incerca sa evite efectul vuvuzela. Folchistul Maksim Berezhnyuk a mentionat ca orice suporter va putea canta la acest instrument orice melodie vrea: "E foarte usor de folosit. Cant la zozulica de ceva timp si am invatat sa cant melodii ale celor de la Nirvana, DJ Tiesto sau orice altceva".

Pretul instrumentului este de mai putin de 5 dolari. Zozulica are diferite marimi si e facuta din lut sau plastic, insa localnicii militeaza pentru cele facute din lut: "Lutul pentru zozulica originala vine din pamant ucrainean. Tara noastra este prietenoasa, toti care vor veni la EURO 2012 vor vedea acest lucru. Zozulica va transmite emotiile pozitive ale tinutului nostru fiecarui suporter ce o va folosi", a declarat olar Lesya Denisenko-Eryomenko.