Dupa ce timp de cateva luni au circulat zvonuri precum Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) si cea Europeana (UEFA) vor sa revolutioneze calendarul international al meciurilor, miercuri, publicatia germana "Bild" a publicat planul celor doua foruri internationale. O "remodelare" a programului fotbalistic incepand cu anul 2015, prin care campionatele interne ar urma sa se desfasoare din luna martie pana in noiembrie, schimbare cu care insa oamenii din fotbal nu ar fi de acord.

Sepp Blatter, presedintele FIFAFoto: Reuters

Publicatia germana "Bild" a dezvaluit faptul ca UEFA si FIFA au pus la cale revolutionarea calendarului international, aceasta informatie aparand la doar cateva saptamani de la declaratiile presedintilor celor doua foruri internationale, Michel Platini si Sepp Blatter, care au declarat ca programul international ar putea suferi modificari.

Potrivit sursei mai sus citate, conform planului UEFA si FIFA sezonul fotbalistic va fi impartit in perioade pentru meciurile echipelor nationale si in perioade pentru meciurile cluburilor. Incepand cu 2015, noul sezon fotbalistic ar urma sa inceapa cu o perioada de pregatire pentru Campionatul European sau Cupa Mondiala, doua competitii ce ar urma sa se joace in lunile februarie si martie si nu in perioada verii, asa cum este acum. In urmatoarele sapte luni, de la mijlocul lunii martie pana la finalul lunii octombrie, se vor disputa doar meciurile echipelor de club, atat cele din campionatele nationale, cat si cele din cupele europene.

Anul fotbalistic ar urma sa se incheie cu o perioada de sase saptamani, de la inceputul lunii noiembrie pana la mijlocul lunii decembrie, in care ar urma sa se joace partidele de calificare pentru urmatoarele competitii internationale. Aceste preliminarii ar urma sa se desfasoare sub forma unui mini-campionat intre selectionatele de fotbal, cu doua meciuri pe saptamana. Dupa, jucatorii ar intra intr-o perioada de pauza de patru saptamani.

Aceasta nu este prima incercare de schimbare a calendarului international. In anul 1998, Platini a propus un calendar fotbalistic din februarie pana in noiembrie, dar ideea sa a fost respinsa de catre reprezentantii spanioli si italieni, care erau ingrijorati din cauza caldurilor din timpul verii.

"In acest moment, nu exista planuri concrete pentru schimbarea calendarul meciurilor internationale", a fost raspunsul dat de catre FIFA in urma acestor informatii, forul international mentionand si faptul ca nu exista inca planuri pentru schimbarea programului Mondialului din 2022. "Orice posibila mutare a Cupei Mondiale 2022 din Qatar din vara in perioada iernii ar trebui sa fie initiata de catre Federatia de fotbal din Qatar si prezentata Comitetului Executiv al FIFA".

"Bild" sustine ca acest calendar ar putea fi prezentat de catre cele doua institutii in urmatoarele luni, insa nu mai devreme de alegerile electorale pentru presedintia FIFA si UEFA, pentru a nu periclita candidaturile lui Blatter si Platini.