Nationala de fotbal din Malaezia a castigat, miercuri seara, pentru prima data in istorie ASEAN Suzuki Cup, turneu regional de fotbal, invingand in finala pe vecina si rivala Indonezia, cu scorul general de 4-2. Prim-ministrul malaezian a declarat ziua de 31 decembrie sarbatoare nationala, pentru a celebra "cea mai importanta zi din fotbalul malaezian".

Malaezia castiga pentru prima data in istorie Suzuki CupFoto: Reuters

ASEAN Suzuki Cup, turneu disputat o data la doi ani intre zece tari din sud-estul Asiei, a fost castigat pentru prima data de Malaezia, dupa o finala controversata cu Indonezia, rivala nu doar in sport ci si in chestiuni ce tin de frontiere maritime sau patrimoniu cultural.

In mansa tur, disputata duminica la Kuala Lumpur, Malaezia s-a impus cu 3-0, insa adversarii au contestat victoria, acuzandu-si adversarii ca au castigat nedrept. Suporterii malaezieni au indreptat in dese randuri lasere verzi catre jucatorii indonezieni, in momente importante ale jocului. Fotbalistii nationalei Indoneziei au parasit la un moment dat terenul de joc in semn de protest, insa au revenit dupa ce oficialii i-au rugat pe fanii malaezieni sa inceteze. Cele trei goluri ale echipei gazda au fost inscrise dupa acest episod.

Dupa aceasta mansa, a inceput duelul fanilor pe diferitele retele de socializare, fiind transmise mii de mesaje de ura. De aceea, partida retur, disputata miercuri seara la Jakarta, a fost declarata una cu inalt grad de risc, jucatorii malaezieni fiind transportati la stadion in masini blindate. Desi atmosfera de dinaintea meciului era "ca la razboi", in timpul meciului nu au fost incidente intre cele doua adversare.

Malaezia a pierdut cu 1-2 mansa retur, insa a castigat finala cu scorul general de 4-2. Prim-ministrul malaezian, Najib Razak, a anuntat ca vineri, 31 decembrie, va fi sarbatoare nationala pentru a marca "cea mai importanta zi din fotbalul malaezian". "Felicitari, tigrilor malaezieni. Ati jucat ca o echipa si v-ati facut tara mandra. Felicitari", a fost mesajul prim-ministrului.