A invatat multe din rigurozitatea fotbalului german, iar la Otelul a imprimat un fotbal bazat pe multa seriozitate si pe o pregatire fizica exemplara. "Ai emotii doar cand nu esti pregatit. Fotbalul romanesc ar trebui sa se inspire de la nationala de handbal feminin. Ma gandesc la castigarea campionatului", a declarat pentru HotNews.ro Dorinel Munteanu, antrenorul turului in Liga 1.

Dorinel MunteanuFoto: AGERPRES

Adrian Ilincescu: Cum a fost anul 2010 pentru antrenorul Dorinel Munteanu?

Dorinel Munteanu: A fost un an bun, in care am avut parte de momente mai putin faste, dar si de momente cu bucurii mari. Dorinel Munteanu se declara multumit de realizarile profesionale, dar si de cele personale. In prima parte a anului lucrurile au fost putin mai dificile, dar baietii au inteles ce le cer, iar anul l-am terminat foarte sus, pe prima pozitie.

Rep: Sunteti multumit cu ceea ce a realizat Otelul in acest tur de campionat? Se putea mai mult?

Dorinel Munteanu: Intotdeauna se poate mai mult, dar ma pot declara satisfacut cu tot ceea ce am reusit impreuna cu echipa mea. Am o echipa deosebita, cu jucatori care inteleg foarte repede ceea ce le cer. Sunt norocos din acest punct de vedere. In concluzie, sunt multumit cu traseul Otelului din acest campionat.

Rep: Care a fost cel mai frumos moment al Otelului in aceasta stagiune a Ligii 1? Dar cel mai dificil?

Dorinel Munteanu: Nu ar fi corect sa nominalizez un singur moment, cu toate ca am avut victorii mari in ultimele luni (nr. cu Steaua, Dinamo). Fiecare victorie ma bucura si ma face sa imi doresc inca un succes. Jucatorii mei s-au comportat exemplar, au fost atenti la tot ceea ce le-am spus, iar primul loc este rezultatul seriozitatii in tot ceea ce facem. Momentele grele sunt atunci cand pierzi, e important sa-ti revii imediat si s-o iei de la capat.

Rep: Cat de mult a contribuit "scoala germana de fotbal" la succesul Otelului?

Dorinel Munteanu: Cea mai importanta perioada a carierei mele am petrecut-o in Germania si era oarecum normal ca fotbalul german sa-si puna amprenta asupra mea. Cu toate acestea, e greu sa pui in practica (nr. in Romania) tot ceea ce ai invatat acolo.

Rep: Care este modelul de antrenor al lui Dorinel Munteanu?

Dorinel Munteanu: Mi se pare logic ca fotbalul german sa fie cel care sa-mi ofere modele demne de urmat. Preferatii mei sunt Felix Magath (antrenorul lui Schalke 04) si Christoph Daum (ultima data la Fenerbahce in sezonul 2009-2010).

Rep: Care credeti ca va fi principala contracandidata a Otelului in lupta pentru titlu?

Dorinel Munteanu: Toate echipele din partea superioara a clasamentului sunt periculoase. Cu toate acestea, Timisoara mi se pare adversarul cel mai de temut. Formeaza o echipa foarte buna. Urmeaza apoi Vasluiul, care are fotbalisti de certa valoare, iar in lupta vor intra formatiile de pe primele opt pozitii (nr. de la CFR Cluj in sus).

Rep: Cotele unora dintre jucatorii Otelului au crescut considerabil. Va pleca vreun fotbalist de la Galati in perioada de transferuri din aceasta iarna?

Dorinel Munteanu: Toate echipele au unele probleme financiare in acest moment, dar cu toate acestea niciun jucator nu va pleca de la echipa. Avem nevoie de toti fotbalistii din lot, campionatul va fi unul lung si extrem de dur. La Otelul se joaca cu sufletul, iar acest lucru se vede, suntem pe primul loc.

Rep: Otelul era, cel putin pana la venirea lui Dorinel Munteanu, una dintre echipele mici ale campionatului. Cat de greu va fi sa le stapaniti jucatorilor emotiile pe finalul sezonului tinand cont de faptul ca presiunea va fi una imensa?

Dorinel Munteanu: Parerea mea este aceea ca emotii ai doar cand nu esti pregatit. Voi fi langa jucatori pentru a le spune ce si cum trebuie sa facem. Pregatirea ne va ajuta sa trecem peste orice moment mai greu. Sunt constient ca presiunea la care vor fi supusi va fi una imensa, dar cand vrei performanta esti constient ca vor aparea si tot felul de presiuni.

Rep: Cum v-ati caracteriza echipa in cateva cuvinte?

Dorinel Munteanu: Ambitioasa, unita, serioasa.

Rep: Care este principala calitate a antrenorului Dorinel Munteanu?

Dorinel Munteanu: Viata de antrenor presupune o suma de factori. Consider ca rezultatele vorbesc despre potentialul unui antrenor. Pot doar sa spun ca ambitia si seriozitatea sunt caracteristici de baza atunci cand te gandesti sa devii antrenor de fotbal.

Rep: Ce ar trebui sa invete fotbalul romanesc de la nationala de handbal feminin a Romaniei (nr. a cucerit medalia de bronz la Campionatul European)?

Dorinel Munteanu: Fetele au fost extraordinare, iar medalia cucerita face cinste tarii. Dupa ce au pierdut un meci foarte important in semifinale (nr. cu Suedia), au dat dovada de o tarie de caracater fantastica impotriva Danemarcei. S-au mobilizat senzational, nu au tinut cont ca au fost invinse in primul meci de nordice sau ca s-a jucat la ele acasa, cu sala plina. Fotbalul ar trebui sa ia drept model parcursul si jocul Romaniei de la Campionatul European. S-a vazut ca pregatirea fizica si psihica a echipei a fost una speciala.

Rep: Va asteptati sa terminati anul 2010 pe prima pozitie?

Dorinel Munteanu: Nu ne-a bagat nimeni in seama in niciun moment, dar pentru noi conteaza mai putin daca adversarii ne iau in considerare sau nu. Atunci cand muncesti si esti serios, fotbalul te recompenseaza. Nu stiu daca ma asteptam sau nu, dar un lucru e clar: abordam fiecare partida la victorie si ne gandim la castigarea campionatului.