Argentina este tara care ofera lumii intregi cel mai mare numar de fotbalisti, depasind in clasament pe Brazilia, cea mai mare exportatoare de jucatori din ultimul deceniu, se arata intr-un studiu al companiei Euroamericas Sports Marketing. In ultimii cinci ani, tara care l-a dat fotbalului international pe starul Barcelonei, Lionel Messi, a cunoscut o crestere de 800% a numarului de fotbalisti vanduti peste hotare.

Argentina exporta fotbalisti "pe banda rulanta"Foto: Reuters

Intre 2009 si 2010, Argentina a vandut aproximativ 1.800 de jucatori in strainatate, un semn rau pentru "sanatatea financiara" a cluburilor din campionatul national. Pe locul al doilea in clasament se afla Brazilia, care in ultimul an a exportat 1.440 de fotbalisti. Romania este una dintre tarile importatoare, in Liga 1 evoluand in prezent opt jucatori argentinieni si 25 de brazilieni.

"Realitatea este ca astazi un jucator este un bun major pentru cluburi, aducand mai multe venituri decat drepturile de televizare, vanzarea biletelor sau comercializarea a diferite produse. Cu alte cuvinte, ei sunt sursa principala de venit a cluburilor din Argentina si Brazilia. Acest lucru explica si graba cu care se uita la jucatorii pe care-i pot vinde la finalul sezonului, pentru a gasi o modalitate de a-si plati datoriile cluburilor", a declarat

Gerardo Molina, agent al companiei ce a realizat studiul, citatat de Reuters.

Molina mentioneaza ca numarul jucatorilor care pleaca din Argentina a "explodat" deoarece aceasta tara are un sistem dual prin care cluburile si academiile private trimit in strainatate tineri jucatori, in timp ce in alte tari doar cluburile negociaza vanzarile.

"Exista o fuziune intre prima liga, condusa de catre Federatia Argentiniana de fotbal, si scolile private pentru a exporta direct jucatorii, fara ca tranzactia sa fie intermediata de agenti. Acest lucru a facut ca numerele sa creasca vertiginos in comparatie cu Brazilia, care continua sa acorde prioritate jucatorilor crescuti in propriile cluburi si agentilor care vand jucatorii din propria pepiniera, in special din prima liga", a adaugat Molina.

Putinele restrictii ale cluburilor europene cu privire la jucatorii straini au dus la o crestere de 800% a exportului de jucatori argentinieni in cinci ani. Jucatorii sunt vanduti in Europa si in alte ligi din intreaga lume, majoritatea avand intre 15 si 16 ani, cand sunt inca la echipele de juniori, si adeseori inainte de a-si face debutul in prima liga.

Fostul jucator Adrian Domenech, care se ocupa de echipa de tineret a clubului Argentinos Juniors, a declarat ca jucatorii fac un pas inapoi atunci cand aleg sa joace intr-o liga inferioara din Europa in loc sa joace in prima liga argentiniana. "Sa te duci si sa joci in locuri care din punct de vedere fotbalistic nu sunt benefice profesional este un pas inapoi in cariera unui jucator deoarece acelea sunt piete de fotbal cu un merit mult mai mic. In Turcia, Rusia, Ucraina, Romania sau Grecia sunt echipe care au luat jucatori deoarece au putere economica si jucatorii au plecat pe sume mari, chiar si daca stiau faptul ca in termeni fotbalistici nu este poate cel mai bun lucru pentru cariera lor".

Elementul hotarator in alegerea jucatorilor argentinieni de a pleca in divizii inferioare din Europa il reprezinta beneficiile financiare, multi tineri vazand intr-un contract in Europa o sansa de a scapa de saracie. Potrivit lui Domenech, majoritatea acestor jucatori care pleaca prea devreme se intorc dezamagiti in tara, pe la 18-19 ani.