Sepp Blatter, presedintele Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA) a incercat sa raspunda criticilor aduse de catre diverse grupuri ce apara drepturile homosexualilor dupa ce forul mondial a ales Qatarul gazda a Mondialului din 2022, o tara in care homosexualitatea este ilegala, insa oficialul a reusit doar sa incinga mai mult spiritele glumind ca "suporterii homosexuali ar trebui sa se abtina de la orice activitate sexuala" pe durata turneului.

Sepp Blatter, presedinte FIFAFoto: Reuters

Criticile la adresa FIFA continua sa vina din toate partile, dupa ce Qatarul a fost aleasa tara gazda a Mondialului din 2022. Dupa critici in legatura cu temperatura ridicata din aceasta tara in perioada verii sau cu interzicerea consumului de bauturi alcoolice in public, FIFA este in vizorul mai multor grupuri ce apara drepturile homosexualilor.

"Condamnam decizia FIFA si vom boicota toate activitatile asociate cu Mondialul din 2022. Nu credem ca Mondialul ar trebui gazduit de o tara ce nu tine seama de drepturile oamenilor", au declarat reprezentanti ai Asociatiei suporterilor homosexuali, citati de BBC.

Intrebat de pozitia sa fata de aceste critici, Sepp Blatter a declarat razand: "As zice ca ar trebui sa se abtina de la orice activitate sexuala". Oficialul a continuat pe un ton mai serios, mentionand ca nu vor fi astfel de probleme la Mondialul din 2022: "Traim cu siguranta intr-o lume a libertatii si sunt sigur ca la Mondialul din Qatar din 2022 nu vor fi probleme. Este o alta cultura, o alta religie, dar in fotbal noi nu avem granite. Nu cred ca va fi vreun fel de discriminare impotriva nimanui. Daca vor vrea sa urmareasca un meci in Qatar in 2022 vor putea sa o faca".

Reactia lui Blatter a starnit insa si mai multe critici, fostul star NBA, John Amaechi, care si-a dezvaluit orientarea sexuala in 2007, a mentionat intr-un comunicat: "Pozitia lui Sepp Blatter si FIFA cu privire la fanii homosexuali care vor plati sume uriase pe bilete si transport pentru a urmari Cupa Mondiala in 2022 ar fi trebuit sa fie total inacceptabile inca din urma cu un deceniu. In schimb, FIFA a aprobat marginalizarea persoanelor cu alta orientare sexuala din intreaga lume".