Comitetul Executiv al Federatiei Europene de Fotbal (UEFA), a hotarat, vineri, in cadrul ultimei intruniri din acest an, de la Praga, sa aprobe cererea FIFA si sa extinda experimentul cu doi arbitri suplimentari si pentru Campionatul European din 2012, din Polonia si Ucraina. Printre hotararile luate de CE se mai afla si acordarea unui premiu jucatorilor ce au adunat 100 de selectii la echipa nationala.

Arbitri suplimentari si la EURO 2012Foto: Reuters

CE al UEFA a aprobat, joi, propunerea pentru cresterea platilor pentru solidaritate catre cele 53 de Federatii nationale de fotbal, prin programul HatTrick (schema de redistribuire a veniturilor obtinute de la Campionatul European). Potrivit noii scheme, HatTrick III, ce se va desfasura intre 2012 si 2016, fiecare Federatie va primi 3 milioane de euro ca parte a programului de investitie globala, precum si alte 1,5 milioane de euro anual, in plati de solidaritate legate de anumite angajamente, cum ar fi punerea in aplicare a licentierii cluburilor sau participarea la diferite competitii. Valoarea totala platibila catre o Federatie prin programul HatTrick III, va fi de 9 milioane de euro, ceea ce inseamna o crestere cu 15% fata de programul HaTrick II.

La nivelul cluburilor, s-a facut o schimbare in calendarul competitional cu scopul de a se atenua presiunea din lunile de iarna. Astfel, pentru ciclul 2012-2015, meciurile 5 si 6 din grupele Europa League nu vor mai fi disputate in saptamani separate, ci in aceeasi saptamana cu meciurile 5 si 6 din grupele Ligii Campionilor. Saptamanile libere ar putea servi ca date de rezerva pentru rejucarea unor meciuri amanate din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

CE al UEFA a aprobat, de asemenea, propunerea Comisiei de Fotbal a UEFA de a introduce un premiu pentru jucatorii care ajung la cota de 100 de selectii la echipa nationala. Premiul va fi retroactiv, mai multe informatii urmand a fi furnizate ulterior.

Nu in ultimul rand UEFA a decis sa foloseasca sistemul cu cinci arbitri si la EURO 2012. "Bazandu-se pe succesul experimentului din Liga Campionilor si Europa League, Comitetul Executiv a fost de acord cu cererea FIFA si a IFAB ca sistemul cu doi arbitri suplimentari sa fie extins si la turneul EURO 2012", se arata in comunicatul UEFA.