Comitetul Executiv al FIFA a hotarat ca Rusia (2018) si Qatar (2022) sa gazduiasca Cupa Mondiala de Fotbal, iar presa din Olanda (batavii au dorit sa organizeze turneul final alaturi de Belgia) a lansat un atac violent al adresa forului condus de Sepp Blatter: "Banii si coruptia au decis castigatoarele". De aceeasi parere sunt si britanicii, gazetarii din Regat precizand ca "FIFA a vandut fotbalul catre seici".

Blatter si Putin la ZurichFoto: Reuters

"Banii si coruptia au decis cine va gazdui Cupa Mondiala de Fotbal. Olanda si Belgia au sperat ca FIFA va tine cont de aspectul ecologic al organizarii. Ideea a fost spulberata insa odata cu alegerea Qatar-ului pentru organizarea turneului final din 2022. Vor fi aparate imense de aer conditionat pe stadioane, iar consumul de energie va fi unul impresionant", se precizeaza in cotidianul AD.

"Oficialii FIFA au recurs la cea mai incorecta modalitate de a acorda organizarea Cupei Mondiale de Fotbal. Nu s-a putut vorbi de ceva democratic in stabilirea gazdei" - Volkskrant.

"Lupta a fost inegala, iar rezultatul final era cunoscut de multi inainte de anuntul oficial" - Trouw.

Nici Barack Obama, presedintele SUA, nu s-a declarat multumit dupa decizia FIFA de la Zurich, oficialul american fiind de parere ca forul mondial nu a luat decizia buna. "Cred ca FIFA a luat o hotarare eronata", a precizat Obama.

"Tocmai patria fotbalului a fost lasata fara organizarea Cupei Mondiale. FIFA a declansat un nou razboi rece la nivel mondial dupa deciziile luate la Zurich. Blatter a vandut Campionatul Mondial catre seici", se precizeaza in presa din Regat.

Pentru organizarea Cupei Mondiale de Fotbal din 2018 s-au luptat Belgia/Olanda, Spania/ Portugalia, Anglia si Rusia, in timp ce pentru gazduirea Cupe Mondiale de Fotbal din 2022 s-au luptat Australia, Coreea de Sud, Qatar, SUA si Japonia.