Postul de televiziune BBC a lansat, luni seara, in cadrul emisiunii de investigatii Panorama, noi acuzatii de coruptie la adresa unor oficiali ai Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), cu doar trei zile inainte de alegerea tarii gazda pentru Cupa Mondiala din 2018, cursa in care este inscrisa si Anglia. Potrivit jurnalistilor britanici, trei membri FIFA au luat mita de la o companie de marketing in sport, in schimbul unor contracte lucrative pentru Cupa Mondiala, in timp ce un alt oficial ar fi incercat sa vanda pe piata neagra bilete pentru Mondialul din 2010.

Nicolas Leoz (FIFA), acuzat de coruptieFoto: Reuters

In cadrul emisiunii Panorama, jurnalistul Andrew Jennings a dezvaluit ca Ricardo Teixeira din Brazilia, gazda urmatorului Mondial, presedintele Confederatiei Africane de Fotbal, Issa Hayatou, si seful Confederatiei Americii de Sud, Nicolas Leoz, au luat mita de la compania de marketing International Sports and Leisure (ISL) pentru a castiga diferite contracte lucrative.

Acuzatiile BBC se bazeaza pe un document confidential al ISL, in care sunt detaliate 175 de plati secrete intre anii 1989 si 1999, ce insumeaza 100 milioane de dolari. FIFA a oferit ISL contracte exclusive cu unele dintre cele mai mari companii din lume pentru diferite turnee ale Cupei Mondiale, ISL primind si milioane de dolari din negocierea drepturilor de televizare pentru turneul mondial.

In 2001, ISL a intrat in faliment, iar primele acuzatii de mita in acest caz au aparut in 2008, cand sase manageri ai companiei au fost acuzati ca au folosit abuziv banii companiei. Presedintele FIFA, Sepp Blatter, a trimis postului BBC un comunicat in care mentioneaza ca niciun oficial FIFA nu a fost acuzat de vreo infractiune penala in 2008, in timpul anchetei autoritatilor elvetiene in cazul ISL.

In cadrul emisiunii de luni, BBC a acuzat un al patrulea membru al Comitetului Executiv al FIFA, Jack Warner, care este si vicepresedintele forului mondial, ca ar fi incercat sa incalce regulile FIFA in privinta vanzarii biletelor Cupei Mondiale din 2010. Jurnalistii britanici sustin ca Warner a procurat bilete in valoare de 84.000 de dolari, destinate vanzarii pe piata neagra, dar afacerea a picat pana la urma deoarece agentii nu au fost dispusi sa plateasca pretul cerut.

Aceasta nu este prima data cand Warner este acuzat ca ar fi incercat sa obtina profit de pe urma biletelor pentru Mondial. In 2006, Panorama a dezvaluit ca Warner a vandut bilete pe piata neagra pentru Mondialul din Germania, iar in urma acuzatiilor FIFA a cerut ca firma familiei Warner sa faca donatii in scopuri caritabile in valoare de 1 milion de dolari pentru "a compensa profitul pe care l-a obtinut prin revanzarea biletelor".

BBC a fost acuzat ca si-a ales prost momentul sa difuzeze aceasta investigatie, avand in vedere ca aceiasi membri acuzati vor vota joi, pentru a stabili gazdele Cupelor Mondiale din 2018 si 2022, Anglia fiind in cursa pentru turneul din 2018. Jurnalistii britanici s-au aparat, insa, mentionand ca informatiile prezentate sunt de interes public.

Blatter a criticat dur presa britanica pentru ca incearca sa discrediteze membrii FIFA, insa presedintele este cel care a hotarat suspendarea a doi membri ai Comitetului Executiv, dupa acuzatiile aparute in publicatia britanica Sunday Times.

Dupa ce a fost difuzata emisiunea, oficialii care se ocupa de campania Angliei pentru gazduirea mondialului din 2018 au mentionat ca emisiunea este "o rusine" pentru BBC: "Ne mentinem parerea anterioara ca emisiunea Panorama de la BBC nu a facut decat sa reaminteasca o serie de acuzatii vechi ce nu au legatura cu actualul proces de candidatura pentru Mondial. Ar trebui sa fie perceputa ca o rusine pentru BBC".

Emisiunea nu a ramas insa fara ecou, deoarece Comitetul Olimpic International (IOC) a cerut, marti, postului BBC, sa furnizeze autoritatilor orice informatie legata de presupusa mita luata de catre membrii FIFA. "IOC a luat act de acuzatiile facute in cadrul emisiunii BBC Panorama si ii va ruga pe producatori sa ofere autoritatilor orice proba pe care o detin. IOC nu tolereaza coruptia si va sesiza Comisia etica a IOC", se arata in comunicat.

Anglia candideaza pentru organizarea Cupei Mondiale din 2018, alaturi de Belgia/Olanda, Portugalia/Spania si Rusia, in timp ce in cursa pentru gazduirea Mondialului din 2022 sunt Australia, Coreea de Sud, Qatar, SUA si Japonia. Tarile gazda ale Cupei Mondiale din 2018 si din 2022 vor fi stabilite joi, la Zurich, in urma voturilor oficialilor FIFA.