Imaginea FIFA a fost serios "zdruncinata" in ultima perioada, dupa ce au aparut mai multe acuzatii de coruptie in randul membrilor forului mondial. Cu doar trei zile inainte de stabilirea tarilor gazda pentru Mondialele din 2018 si 2022, postul de televiziune BBC va difuza o emisiune de investigatii in care va dezvalui "secretele murdare ale FIFA". Cum Anglia este una dintre candidatele pentru gazduirea Mondialului din 2018, exista temeri ca dezvaluirile de coruptie vor fi "o sentinta la moarte" a candidaturii Angliei.

FIFAFoto: Reuters

Oficialii FIFA, Reynald Temarii si Amos Adamu, au fost suspendati in noiembrie de catre FIFA pentru ca ar fi incercat sa-si vanda voturile pentru candidatura Statelor Unite ale Americii in vederea organizarii Cupei Mondiale din 2018, desi SUA a ramas doar in cursa pentru Mondialul din 2022. Duminica, publicatia elvetiana Sonntags Zeitung a publicat alte informatii, in care mai multii oficiali FIFA sunt acuzati ca au primit mita prin companii fantoma.

Luni seara, in cadrul emisiunii Panorama de la BBC, vor fi dezvaluite alte acuzatii de coruptie. "Secretele murdare ale FIFA: Panorama investigheaza acuzatiile de coruptie impotriva unor oficiali FIFA care vor vota pentru gazduirea Cupei Mondiale. Reporterul Andrew Jennings expune noi dovezi de mita si acuza anumiti membri ai executivului de luare de mita. De asemenea, el descopera intelegerile secrete care ar putea garanta FIFA o mina de aur daca Anglia va gazdui Cupa Mondiala", informeaza BBC.

Anuntul postului BBC de a difuza emisiunea in saptamana in care Anglia isi joaca ultima carte pentru gazduirea Mondialului din 2018 a creat nemultumire in randul multor englezi, acestia temandu-se ca dezvaluirile de coruptie ale membrilor care vor vota pentru stabilirea tarii gazda vor periclita candidatura Angliei.

Jeremy Hunt, Ministrul Culturii britanic a fost asigurat de catre delegatii FIFA ca emisiunea difuzata de BBC nu va afecta in niciun fel decizia finala, insa Andy Anson, liderul campaniei Angliei i-a acuzat pe jurnalistii de la BBC de "lipsa de patriotism".

David Cameron, prim-ministrul britanic, are incredere ca FIFA nu va fi influentata de continutul emisiunii de la BBC: "E o tara libera, avem o presa libera. E frustrant ca Panorama va fi difuzata cu trei zile inainte de decizia finala? Bineinteles ca da. Dar cred ca FIFA va intelege ca avem o presa libera".

Echipa de PR a candidaturii Angliei incearca sa diminueze efectele negative pe care emisiunea le va avea asupra membrilor FIFA cu drept de vot, de aceea luni dupa-amiaza va lansa un film in care apar fotbalisti ca David Beckham, Steven Gerrard, Rio Ferdinand, Asamoah Gyan sau Michael Essien, in care sunt accentuate beneficiile gazduirii Mondialului de catre Anglia.

Daca Anglia va reusi sa treaca de primul tur, va avea nevoie de cele trei voturi controlate de presedintele CONCACAF (Confederatia Americii de Nord si Centrale si a Caraibe), Jack Warner, oficial care se pare ca va fi una dintre tintele emisiunii BBC. Vice-presedinte al FIFA, Warner a declarat deja ca, prin difuzarea emisiunii, BBC are o "dorinta de moarte" pentru candidatura engleza.

"Sper sa nu reuseasca ceea ce si-au propus deoarece ceea ce fac este nedrept, vor refuza orice sansa de succes candidaturii Angliei. Am vorbit cu colegi din FIFA si ne intrebam ce are Panorama de castigat daca incearca sa discrediteze FIFA, care trebuie sa decida daca voteaza sau nu pentru candidatura Angliei? Ce mai pot ei spune despre Jack Warner sau Sepp Blatter? Pot sa spuna orice, pentru ca eu nu le voi raspunde", a declarat Warner.

Jack Warner este un "prieten mai vechi" al reporterului de investigatii de la Panorama, Andrew Jennings. In 2009, oficialul a fost abordat pe aeroportul din Zurich de catre jurnalist, insa nu a reactionat prea bine la intrebarile lui Jennings.

Candidatii pentru:

CM 2018: Belgia si Olanda, Portugalia si Spania, Anglia, Rusia

CM 2022: Australia, Coreea de Sud, Qatar, SUA, Japonia

Tarile gazda ale Cupei Mondiale din 2018 si din 2022 vor fi stabilite joi, la Zurich, in urma voturilor oficialilor FIFA.