Portarul nationalei Chinei, Wang Dalei, este unul dintre cei mai promitatori jucatori chinezi, insa atitudinea sa ii poate incheia mai devreme cariera la nationala. Suporterii chinezi sunt socati de reactia sportivului de 21 de ani, care a raspuns criticilor aduse dupa ultimul meci pierdut de nationala sa, jignind atat fanii, cat si media.

Wang Dalei, portarul ChineiFoto: Agerpres

China a pierdut, luni, primul meci din Jocurile Asiei, fiind invinsa de Japonia cu 3-0. Portarul Wang Dalei, dorit de Inter Milan si Manchester City, a fost declarat cel mai slab jucator de pe teren, fiind criticat dur de suporterii chinezi, in special pentru golul al doilea.

"E prea mult sa va numesc fani. Nu sunteti decat o adunatura de caini. Voi cretinilor sunteti motivul pentru care fotbalul chinez nu poate face progrese. Aruncati cu pietre dupa ce un om este la pamant", a fost primul mesaj postat pe contul sau de Twitter, care a starnit furtuna in China. "Acum veniti si incercati sa facem pace, dar IQ-ul vostru e sub limita", a continuat portarul, citat de AP.

Marti, dupa antrenamentul echipei nationale, Dalei a fost intrebat de ce a folosit cuvinte jignitoare la adresa fanilor: "Nu folosesc cuvinte urate. Daca voi credeti ca asta am facut, atunci este problema voastra. Nu dau doi bani pe ceea ce spun alti oameni. Asta sunt eu", a raspuns Wang.

"Cum merita acest jucator sa poarte steagul national pe tricou?", a intrebat un jurnalist al agentiei Xinhua?. Cum criticile la adresa sa au continuat, portarul nationalei Chinei a raspuns si presei: "Am auzit ca sunt 7.000 de reporteri specializati pe fotbal in China, dar cred ca 4.000 dintre ei urasc fotbalul. Chiar era necesar? Nu sunt Spiderman. Am boxat balonul, dar voi tot radeti de mine. Am fost invins pe teren si abuzat verbal. Nu-mi spuneti voi mie ca stiti sa jucati fotbal pentru ca nu stiti nimic. Mai bine duceti-va acasa si numarati cate bucati de piele are mingea. Loviti o persoana cand este la pamant, asta este ceea ce faceti voi acum, nemernicilor! De aceea fotbalul din China este o harababura", a scris Dalei, care a sters in cele din urma mesajele postate.

Oficialii chinezi ii iau apararea, sustinand ca portarul a reactionat asa doar pentru ca nu se simtea bine dupa infrangere, insa selectionerul a hotarat sa nu-l titularizeze in urmatorul meci, de miercuri: "Cred ca este doar un copil care nu stie nimic. Poate a depasit limita cu ceea ce a spus, dar e de inteles. Toti vrem sa obtinem rezultate cat mai bune de la jucatorii nostri asa ca va rog sa-i protejati".

UPDATE: Federatia chineza de fotbal a hotarat sa-l suspende pe termen nelimitat pe portarul Wang Dalei pentru "declaratiile sale josnice", obligandu-l pe sportiv sa-si ceara si scuze in public.

Japonia - China 3-0