Directia Nationala Anticoruptie s-a autosesizat si a decis inceperea unei anchete in cazul acuzatiilor unui fost oficial al Federatiei Cipriote de Fotbal, care a dezvaluit ca patru oficiali UEFA ar fi primit 9,15 milioane de euro in schimbul votului pentru candidatura Poloniei si Ucrainei pentru organizarea Campionatului European din 2012. Potrivit presei italiene, printre membrii care au votat pentru candidatura Poloniei si Ucrainei se afla si Mircea Sandu.

Foto:

UPDATE Comunicatul DNA: "La solicitarea reprezentantilor mass-media, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa comunice urmatoarele:

In conformitate cu art. 221 din Codul de procedura penala, la data de 29.10.2010, ca urmare a unor informatii aparute in presa internationala si preluate de mass media din Romania, procurorii anticoruptie s-au sesizat din oficiu si efectueaza verificari privind presupuse fapte de coruptie in urma carora, anumiti membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la organizarea Campionatului european de fotbal din anul 2012, doua tari in detrimentul altei tari. Alte detalii nu pot fi oferite in acest moment, avand in vedere art. 12 alin 1 litera e si f din legea 544/2001.

Precizam ca acest demers legal reflecta o situatie care nu infrange in niciun fel principiul prezumtiei de nevinovatie aplicabil persoanei/persoanelor care, in acest moment, fac obiectul verificarilor"

Reactia presedintelui FRF, Mircea Sandu:

"DNA nu avea de ce sa se autosesizeze deoarece nu exista nicio declaratie pe numele Mircea Sandu si nici macar nu este o problema ce intereseaza statul roman. Niciun oficial al UEFA nu este dovedit pana in acest moment ca ar fi primit mita. Nu pot fi acuzat, pentru ca nu exista motive si probe. NU apare nicaieri numele Federatiei Romane de Fotbal, nici al lui Mircea Sandu. Cipriotul respectiv nu a dat nume si nici nu a aratat probele asa ca actul de coruptie nu a avut loc", a declarat presedintele Federatiei romane de Fotbal, Mircea Sandu, pentru Realitatea.

Spyros Marangos, fost membru al Federatiei cipriote de fotbal, a dezvaluit unei publicatii germane, ca are dovezi prin care sa demonstreze ca patru membri ai UEFA au primit milioane de euro pentru a sustine candidatura Poloniei si Ucrainei, in defavoarea celei italiene. UEFA i-a dat cipriotului termen pana in 27 octombrie sa prezinte dovezile pe care sustine ca le are, insa Marangos nu s-a prezentat in fata oficialilor UEFA, de aceea forul european a decis joi sa-l actioneze in judecata, fortandu-l astfel sa arate probele.

Potrivit Gazzetta dello Sport, Italia, Franta si Anglia au sustinut candidatura Italiei, in timp ce printre suspectii ca si-ar fi vandut votul se afla membri din Romania, Rusia, Olanda, Cipru, Malta si Portugalia.