Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) a deschis o ancheta in cazul a doi membri ai Comitetului Executiv FIFA, acuzati fiind ca ar fi acceptat sa-si vanda voturile pentru candidatura Statelor Unite ale Americii, in vederea organizarii Campionatului Mondial din 2018. Presedintele Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), Sepp Blatter a trimis o scrisoare deschisa, prin care vorbeste despre "impactul negativ asupra imaginii FIFA".

Sepp Blatter, presedintele FIFAFoto: Reuters

Doi oficiali FIFA au fost filmati cu camera ascunsa de doi jurnalisti de la Sunday Times in timp ce acceptau sa-si vanda voturile in favoarea SUA pentru organizarea Mondialului din 2018. Chestiunea amuzanta e ca SUA s-a retras din candidatura pentru Mondialul din 2018, fiind convinsa ca tara organizatoare va fi din Europa, de aceea a ramas doar cu candidatura pentru 2022.

Cei doi, vicepresedintele Comitetului Executiv al FIFA, Reynald Temarii, si Amos Adamu, membru nigerian al Comitetului Exectiv FIFA, au cazut repede in capcana jurnalistilor ce se dadeau drept oameni de afaceri. Temarii a cerut 1,6 milioane de euro pentru a crea un centru de formare in cadrul Confederatiei sale, in timp ce Adamu a cerut 573.000 de euro, pentru construirea a patru terenuri de fotbal in Nigeria.

FIFA a anuntat, prin intermediul presedintelui Sepp Blatter, ca a inceput o ancheta in cazul celor doi, catalogand aceasta situatie ca fiind una "foarte neplacuta" si avand un "impact negativ asupra imaginii FIFA". De asemenea, forul mondial va ancheta si doua candidaturi pentru Mondialele din 2018 si 2022, dupa ce Temarii a dezvaluit jurnalistilor ca doua tari candidate i-au oferit 10, respectiv 12 milioane de euro pentru a-si vinde votul, oferte pe care le-ar fi refuzat. Vicepresedinte Comitetului Executiv al FIFA, Temarii a anuntat ca va coopera cu Comisia de Etica a FIFA, pentru rezolvarea acestui caz.

Anglia, Rusia, Spania/Portugalia si Olanda/Belgia sunt candidatele pentru CM 2018, in timp ce in cursa pentru organizarea Mondialului din 2022 sunt SUA, Australia, Qatar, Japonia si Coreea de Sud. Tarile gazde vor fi anuntate in 2 decembrie 2010.

Click aici pentru video!