Echipa nationala de fotbal a Romaniei traverseaza cea mai slaba perioada a sa, ocupand locul 42 in clasamentul FIFA pe natiuni. Fara prea mult sprijin din partea fanilor romani, selectionerul Razvan Lucescu incearca sa redreseze nationala si pleaca plin de incredere la un drum nou spre un turneu final, dand primul test din preliminariile pentru Campionatul European din 2012 in fata unei adversare sub nivelul sau, dar care insa poate crea surprize: Albania.

Romania, locul 52 in clasamentul FIFAFoto: HotNews.ro

Romania ocupa locul 42 in clasamentul FIFA pe natiuni, in spatele unor tari precum, Gabon sau Scotia, aceasta fiind si cea mai slaba clasare din istorie a tricolorilor. Departe de gloria din 1997, cand se afla pe locul al treilea in ierarhia FIFA, nationala incepe un nou capitol, constienta de miza jocului.

Tricolorii lui Lucescu intalnesc Albania (locul 70 in clasamentul FIFA) in primul meci al preliminariilor pentru EURO 2012, un meci in care jucatorii romani trebuie sa le redea suporterilor increderea in nationala. Si nu doar printr-un rezultat pozitiv, ci si printr-un joc organizat, consistent si "tupeist".

Romania a inregistrat o singura prezenta intr-un turneu final in ultimii zece ani. De un deceniu, tricolorii au privit la televizor cum Grecia a produs surpriza la EURO 2004, cum Brazilia a castigat cea de-a cincea Cupa Mondiala, cum Italia a invins Franta la penalty-uri in finala Mondialului din 2006 sau cum tiki-taka Spaniei "a cucerit" Africa de Sud in 2010.

La ultimul turneu final la care a participat (la EURO 2008), Romania nu a reusit sa treaca de grupe, terminand pe locul al treilea, intr-o grupa cu Olanda, Italia si Franta. Speranta tricolorilor sta din nou intr-un campionat european, iar pentru realizarea acestei dorinte Romania are de infruntat pe Franta, Bosnia-Herzegovina, Belarus, Albania si Luxemburg.

Romania are o singura optiunein primul meci: victoria. Adversarii se multumesc si cu un rezultat de egalitate. "Imi place sa fiu sub presiune pentru ca asta ma face sa fiu mai serios. Presiunea nu inseamna frica, ci responsabilitate. Cred ca am obtinut lucruri importante in partidele amicale, am incredere in aceasta echipa. Mergem in Romania pentru un scor bun, dar ne multumim si cu o remiza. Sper sa aleg cea mai buna formula posibila si sa ne bucuram la final", a declarat Josip Kuzhe, selectionerul Albaniei.

Razvan Lucescu e increzator ca echipa sa "prinde aripi": "Ceea ce eu am observat in aceasta saptamana ma face sa ma simt foarte optimist si relaxat. Atmosfera in cadrul lotului este excelenta. Am avut parte in aceasta saptamana de jucatori foarte motivati, de antrenamente in care fiecare s-a implicat la intensitate maxima, de o concentrare ridicata".

Meciul dintre Romania si Albania poate fi urmarit in direct pe TVR1 si in format LiveText pe HotNews.ro, de la ora 21:00.

Echipe probabile:

Romania (selectioner Razvan Lucescu): Lobont, Contra, Tamas, Radoi, Rat, Cocis, Muresan, Florescu, Deac, Niculae, Marica

Albania (selectioner Josip Kuzhe): Beqaj, Vangjeli, Curri, Dallku, Agolli, Bulku, Cana, Vila, K. Duro, Salihi, Bogdani

Arbitru centru: Robert Schorgenhofer (Austria)

Romania, sustinuta de 11 copii afectati de inundatiile din Moldova

Tricolorii vor avea si 11 suporteri "infocati" in tribunele stadionului Ceahlaul din Piatra Neamt. 11 baieti din localitatea suceveana Zamostea, grav afectata de inundatiile din luna iulie, vor asista la meciul dintre Romania si Albania, dupa ce Ciprian Marica a acoperit integral costurile taberelor scolare pentru acesti tineri. Dupa inundatiile devastatoare din nordul Moldovei, Organizatia Salvati Copiii Romania a luat initiativa de a-i duce pe copiii din localitatile avariate in tabere scolare, unde au primit suport socio-psihologic. Fotbalistul Ciprian Marica a devenit unul dintre sustinatorii campaniei "Ajuta apele sa se retraga si din ochii lor!", implicandu-se activ in sprijinirea acestor copii.

"Sunt foarte bucuros sa stiu ca aceasta echipa de micuti, pasionati de fotbal, ne va fi alaturi la meciul din Piatra Neamt si se va bucura impreuna cu noi de victoria noastra. Iar la fiecare meci la care voi participa in tara, imi doresc sa am alaturi alti tineri pasionati, care din cauza conditiilor sociale, nu isi permit acest mic lucru pentru noi, dar foarte mare pentru ei", a declarat Ciprian Marica.

Copiii vor avea astfel prilejul de a trai emotiile meciului alaturi de echipa nationala, chiar in tribune, iar la final ii vor cunoaste pe fotbalisti. "Salutam gestul extraordinar venit din partea lui Ciprian Marica si speram ca el sa dea semnalul pentru o implicare a nostra, a tuturor, in problemele care ne privesc pe toti. Numai asa putem construi o societate in care copiii sa nu sufere, ignorati de multe ori de sistem", a mentionat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

"Ajuta apele sa se retraga si din ochii lor!" este campania de strangere de fonduri a Salvati Copiii Romania pentru sprijinirea copiilor afectati de inundatiile severe din Moldova, de la sfarsitul lunii iunie, precum si pentru refacerea unitatilor de invatamant. Salvati Copiii Romania continua campania de sprijin acordat copiilor sinistrati din zonele afectate de inundatii, care locuiesc in continuare in module, facand un apel la solidaritate si implicare sociala, pentru ca acestia sa poata reveni la o viata normala.

Donatiile se pot face:

- online - www.salvaticopiii.ro/romania/donati

- in contul deschis de Salvati Copiii Romania la:

BCR RO62RNCB0071011434790032