Federatia Franceza de Fotbal (FFF) a aplicat primele sanctiuni dupa esecul selectionatei la Cupa Mondiala din Africa de Sud. Cel mai dur sanctionat a fost atacantul celor de la Chelsea, Nicolas Anelka primind o suspendare de 18 meciuri la nationala "Cocosilor Galici", dupa ce l-a injurat pe selectionerul Raymond Domenech si a fost exclus din echipa de la Mondial.

Anelka, suspendat pentru jignirile aduse selectioneruluiFoto: L`Equipe

Francezii sunt aproape de a incheia cel mai negru capitol din istoria nationalei de fotbal. Comisia de Disciplina a FFF a chemat marti cinci jucatori considerati responsabili pentru fiasco-ul Frantei la Mondialul din Africa de Sud. Evra, Toulalan si Abidal s-au prezentat la sediul Federatiei impreuna cu reprezentantii lor legali, in timp ce Franck Ribery si Nicolas Anelka nu s-au prezentat. Daca Ribery nu a venit la apelul Comisiei de Disciplina deoarece Bayern Munchen nu i-a dat voie (Bayern a jucat luni in Cupa Germaniai), Anelka nu are nicio scuza.

In urma intrunirii de marti, Comisia de Diciplina a hotarat sa-l suspende pe Anelka pentru 18 meciuri, pe capitanul Patrice Evra pentru 5 meciuri, Franck Ribery nu va juca in urmatoarele trei meciuri ale nationalei, in timp ce Jeremy Toulalan a primit o suspendare de un meci. Singurul care a scapat nesanctionat a fost Eric Abidal.

Tensiunea dintre selectionerul Raymond Domenech si jucatorii nationalei Frantei "plutea in aer" la Mondialul din Africa de Sud. In pauza meciului cu Mexic (pierdut de Franta cu 0-2), Nicolas Anelka a rabufnit, injurandu-l pe Domenech. Raspunsul oficialilor francezi nu a intarziat sa apara, atacantul fiind exclus imediat de la echipa. Ca metoda de protest impotriva excluderii lui Anelka, ceilalti jucatori au boicotat urmatorul antrenament al echipei.

Prima pedeapsa pentru revolta acestora a aplicat-o noul selectioner, Laurent Blanc, ce nu a convocat niciun jucator prezent la Mondial pentru amicalul cu Norvegia.