"In ritmul asta, Steaua se distruge. Gigi Becali nu este si nu va fi niciodata Steaua. Am incercat sa-l educ, dar nu am avut pe cine" sunt cuvintele cu care Victor Piturca a sintetizat ultima sa aventura pe banca tehnica a ros-albastrilor. Fostul selectioner a aruncat sageti la adresa lui Valeriu Argaseala si Mihai Stoica, ultimul fiind vazut cel responsabil pentru schimbarea in rau a patronului din Ghencea.

Victor PiturcaFoto: AGERPRES

Relaxat si cu pofta de vorba (dupa o pauza de peste un an de zile), Victor Piturca a vorbit pret de o ora si jumatate cu presa, fostul selectioner lamurind ruptura relatiei cu Gigi Becali. "Aceasta discutie nu ar fi avut loc daca Gigi Becali nu ar fi spus tampeniile acelea. S-a facut referire la niste sume de zeci de milioane de euro in cazul in care el vorbea despre echipa. O aberatie", a declarat Piti.

Era constient ca va fi greu sa lucreze cu Gigi

"In vara, dupa terminarea campionatului, Gigi mi-a dat telefon si cred ca eu am fost ultima solutie, cu toate ca nu ar fi vrut sa ma aduca. I-am spus ca am principiile mele si ca va fi foarte greu sa lucram impreuna. Am dialogat normal la acea vreme, iar eu am crezut ca era datoria mea sa vin la Steaua. Echipa a trecut prin momente foarte grele numai din cauza lui Becali. A dat semne ca intelege acest lucru. Suferea pentru ca era injurat de suporteri".

Steaua nu mai este echipa suporterilor

"Am vrut un salariu de 600.000 de euro, iar el a spus ca nu are bani. A zis ca din banii pentru Champions League imi va da o parte. M-am gandit la Steaua si am acceptat sa vin. Steaua este un brand in fotbalul romanesc, dar din pacate echipa a avut de suferit si nu a mai fost a suporterilor. Eu aveam obligatia sa revin, mai ales ca am participat la venirea lui Gigi Becali in Ghencea".

Patronul Stelei nu mai are bani

"Bani nu erau, jucatorii nu erau platiti de cateva luni. I-am spus ca daca nu ma inteleg cu suporterii, eu nu voi veni antrenor in Ghencea. Lumea a fost iar interesata de echipa, am format pe termen destul de scurt un lot competitiv. Totul s-a intamplat pe bani foarte putini. S-au investit in aceasta vara 2.4 milioane de euro pentru 13 jucatori, din care se scad 1.3 milioane care s-au incasat pe Ovidiu Petre si Toja. Rezulta un milion si ceva de euro pentru a face o echipa competitiva. Acesta este adevarul".

Gigi Becali nu are nimic in comun cu clubul

"M-am inteles pe un contract pe trei ani de zile in care sa am puteri depline, sa conduc intr-un mod profesionist acest club. Daduse ordin sa se ia telefoanele angajatilor, care erau de doar 200 de euro. Dupa primul stagiu de pregatire, neavand Gigi bani, am discutat termenii din contract. Becali nu are nimic in comun cu clubul, altii semneaza, altii sunt cu actele. Nu am avut incredere in el mai ales dupa ce s-a intamplat in ultimul timp. Nu s-a vorbit vreodata despre sumele vehiculate sau ca i-am interzis sa vorbeasca".

I-a cerut lui Gigi sa nu se mai certe cu suporterii

"Mi-a promis doar ca nu va mai intra in conflict cu suporterii si ca nu ii va mai critica pe jucatori. Inainte de meciul cu Brasovul, a dat un raid pe la toate televiziunile si a revenit la vechile obiceiuri. A intrat in conflict cu suporterii din nou, a vorbit de jucatori, l-a criticat pe Tatarusanu. A spus ca vom castiga Europa League, ca vom avea 2-0 din primele minute".

Nu a avut contract cu echipa, urma sa-l semneze

"Am vazut ce a facut la televizor si am decis sa renunt la Steaua. Nu aveam nici macar contract cu echipa, deci nu aveam ce sa-i fur. I-am dat telefon si i-am spus ca parasesc echipa (nr. joi). In aceste conditii, nu aveam cum sa fac performanta. El nu a luat in serios vorbele mele. Vineri de dimineata i-am spus sa-si gaseasca antrenor pentru partida cu Brasovul, ca noi nu ne ducem. A venit la stadion si am discutat mai multe ore. Imi reprosa ca il las acum, dar noi am avut o intelegere bazata pe sinceritate si respect. Cu Gigi nu se poate lucra si nu se poate face performanta".

Mesaj catre suporteri: Incurajati echipa, Gigi nu e Steaua

"Dupa toate aceste discutii, el a insistat, iar eu i-am spus ca vom avea garantii, ceea ce discutasem cu mai mult timp in urma. S-a discutat si despre un teren, dar cred ca valoreaza 3, maxim 4 milioane de euro. I-am spus ca nu se va mai amesteca in treburile echipei, dar el a spus ca nu da nicio garantie. Atunci i-am spus ca am incheiat lucrurile. Nu voi intarata niciodata suporterii impotriva lui Gigi. Dupa ce am plecat, suporterii m-au intrebat cum sa se comporte. Le-am spus ca Gigi nu va insemna niciodata Steaua, ei trebuie sa iubeasca culorile si atat. M-a deranjat ca a zis numai baliverne ca ii iau eu averea. Faceam acest lucru pentru ca Steaua sa-si recapete identitatea si sa castige iar campionatul. Imi pare rau ca nu i-am cerut garantii de 50 de milioane de euro ca sa nu mai vorbeasca prostii, nu sa nu mai vorbesca. Nu i-am interzis eu sa nu mai vorbeasca, dar sa nu dea in munca mea si a jucatorilor. Asta era scopul".

A vrut sa-l faca pe Gigi sa se comporte civilizat

"Am incercat sa-l fac sa se comporte civilizat, acesta era scopul meu. Am o hartie semnata de el si de clubul Steaua ca in momentul in care Radoi se transfera eu trebuie sa primesc un milion de euro. Nu i-am spus niciodata de acesti bani. Am primit foarte multe mesaje de la suporterii stelisti si erau foarte amarati. Nu le convine ca oamenii care au insemnat ceva pentru Steaua sa fie umiliti de Gigi Becali".

Gigi, invidios pe Piturca

"A tot amanat chestia cu garantia pentru ca nu ii convenea. S-a gandit ca am facut o echipa in doua luni si ca nu mai are nevoie de mine. Cred ca nu i-a convenit cand a vazut ca 25.000 de oameni m-au aclamat pe mine si pe Ienei. Adica, altii sa primeasca aplauze pe banii lui? Gigi vroia sa imi dea mie 50.000 de euro, nu am nevoie de banii lui. Am dorit doar sa imi fac munca si sa fac ceva din echipa asta. Banii pe care mi-i dadea, practic ii luam de la club din castiguri in doar cateva luni. Am venit cu conditia ca jucatorii sa isi primeasca salariile. Terenurile erau lasate nimanui. La club era o dezorganizare crunta. Vine Argaseala la Gigi si ii spune ceva, iar asta inseamna organizare la Steaua".

Antrenorii de la juniori nu vor pleca

"Antrenorii de la centrul de copii si juniori ar trebui sa ramana acolo, au fost adusi de mine si sunt foste glorii ale Stelei. Dar, vezi, acum vor incepe pilele. La fel, Tudor (nr. antrenorul de portari) sa ramana acolo, asta daca cine vine il mai vrea".

Patronul a imprumutat bani pentru Steaua

"In prima parte cand a venit la Steaua, a facut lucruri bune. Nu avea banii astia, avea mult mai putin. A imprumutat bani pentru echipa, este adevarat, dar asta nu inseamna ca Steaua este a lui. Echipa nu va fi niciodata a lui. Ori isi angajeaza profesionisti, ori daca vrea el sa conduca atunci mai bine isi face bagajele si pleaca. Totul este ca el sa se schimbe. Nu il poti obliga decat prin acele garantii. Asta daca i se urca la cap, el renunta. Pana la urma, pe terenul ala a dat 100 de euro sau de dolari. Scopul nostru era sa ducem activitatea la bun sfarsit. Luam eu banii astia daca el injura jucatorii? El stie foarte bine ca eu nu ii luam averea lui. Nici eu nici staff-ul meu nu a luat niciun ban in aceste doua-trei luni. Ii voi recompensa eu".

Becali s-a schimbat dupa venirea lui MM Stoica

"Gigi Becali a inceput sa se schimbe cand a venit Mihai Stoica, atunci au inceput perversiunile. Atunci s-a schimbat, sa stiti ca Gigi are si calitati. Asa a fost sa fie. Am avut un mare rol in venirea lui la Steaua, iar el il lasa pe Stoica sa vorbeasca urat de mine. Daca eu nu eram de acord, MM Stoica nu venea niciodata in Ghencea. MM nu a facut mare lucru in club. Venea la ora 12-13 in club si vorbea pe chat cu suporterii, ii aburea. De atunci s-a schimbat Becali, dupa ce au venit milioane de euro, iar oamenii au inceput sa-l iubeasca".

Prima intalnire cu Becali: l-a imprumutat pe patronul Stelei

"Am facut o echipa in criza de timp, acum depinde si de antrenorul care va veni. Va conta ce va dori el sa faca acum la Steaua. Nu cred ca ma va mai suna. Daca m-ar suna, pretentiile mele de garantie s-ar dubla sau s-ar tripla. Pana la urma, eu nu am treaba cu Gigi, vreau sa fac echipa la Steaua. Probabil ca as accepta. M-a deranjat ca a spus ca nu am caracter. Cand l-am cunoscut pe Gigi, a avut nevoie de niste bani. Mi l-a prezentat Giovanni Becali. De atunci, eu l-am ajutat mereu, el pe mine nu. Nu stiu ce se va mai intampla cu jucatorii, ei raman la echipa, sunt platiti sa joace acolo si sa nu uite ca joaca pentru Steaua. Nu i-am lasat la Chiajna, i-am lasat in Ghencea. Uitati-va, de la Dinamo nu este niciun jucator la echipa nationala".

Boloni l-a sfatuit sa nu se duca la Steaua

"Nu stau foarte bine financiar cum credeti voi ca as avea sute de milioane. Am avut oferte, m-a sunat Boloni si mi-a spus sa nu ma duc la Steaua. Imi gasise ceva la 1.5 milioane de euro pe sezon. Nu am nicio oferta in momentul asta, trebuia sa fac balci ca sa plec de la Steaua? M-am invatat comod, iar acum a trebuit sa ma trezesc iar la 6-7 dimineata. Daca ma duc la Craiova, vreau sa bat pe Steaua. De asemenea, daca ma duc la Dinamo, vreau sa bat in Ghencea. Sunt profesionist. Poate sa faca treaba cu Iordanescu, este un antrenor fantastic. Cotele jucatorilor cresc de la etapa la etapa, nu ca a venit Piti la echipa. Trebuie multa munca, sa fie seriosi".

Gigi e doar amic, nu prieten

"Din momentul in care am plecat prima data de la Steaua, Gigi nu mi-a mai fost prieten, ci doar amic. Asa este si acum. Dupa meciul cu Franta chiar el mi-a dat telefon si a zis ca a spus diverse despre mine. Nu vreau sa fiu nici laudat, dar nici criticat de Becali. M-a intrebat de Cristi Tanase, dar a fost doar o intamplare, un caz singular".

Hagi si Iordanescu pot face performanta

"Iordanescu si Hagi pot face performanta, dar sa ceara garantii de 50 de milioane de euro. Am vazut ca a comentat si despre obiectivele pe care le-am avut. Pai vroia titlul in primul an, ce mi l-a adus pe Maradona, pe Messi si nu stiu eu? A cheltuit vreun leu? Exista echipe in Liga 1 care joaca de mult timp impreuna, e greu sa le bati din prima. Am vrut un contract profesionist. Marsaviile de ultima speta il caracterizeaza pe Gigi in multe momente. Imi reprosez ca nu m-am dus la Brasov, mi-am dorit sa castigam. Eu am facut schimbarile din timpul meciului. Imi reprosez ca l-am schimbat pe Bogdan Stancu".

Se implica total la club

"Proiectul meu pe trei ani includea tot, marketing, speram sa aducem cel putin 5-6 milioane de euro din tot felul de activitati. Nea Imi m-a sprijinit si a zis ca am facut bine ca am plecat. Titi Dumitriu m-a vorbit de rau pentru ca merge acum pe la stadion si spera ca il va pune antrenor. Astfel de oameni nu sunt de apreciat. Imi cer scuze suporterilor, dar ei trebuie sa fie alaturi de echipa. Patronul nu inseamna nimic, ei iubesc culorile nu un om".

Nu a avut contract semnat cu Steaua

"Oficial, eu nu eram nimic la Steaua, nu semnasem nimic. Dar dupa ce semnam, eram obligat sa vorbesc cu presa, cu toate ca nu imi face deloc placere, si stiti prea bine asta. Trebuia insa sa vin si sa prezint ceea ce lucram acolo, in ce stadiu si ce faceam in Ghencea. Dorel Stoica este jucatorul Stelei, a plecat liber de contract in afara, iar apoi a semnat cu Steaua. Cum Mititelu nu i-a propus nimic, el a decis sa vina in Ghencea. E dreptul lui la munca, a avut voie sa joace".

Gigi Becali, in lipsa de lichiditati

"Momentan, Gigi nu are bani, daca ar fi avut, v-as fi spus. Are niste proiecte din care spera sa castige. Am semnat pe o luna de zile un contract, e la federatie, ca altfel nu puteam sa stau pe banca. Steaua avea la un moment dat 20 de milioane in cont. Cu un antrenor si cu un manager, Steaua putea domina fotbalul romanesc multi ani. S-a dat un milion pe Plesan, iar eu de-abia l-am dat pentru 50.000 de euro. Cum sa dai o hartie si sa spui ca este jucator de 100.000? Cum sa mai fie el respectat in aceste conditii?".

Este multumit de munca facuta la Steaua in doua luni

"Am realizat lucruri bune in aceste doua luni, dar cred ca totul s-a daramat. Spun acest lucru, indiferent de cine va veni antrenor. Eu eram garantia si pentru contractul cu Ministerul Apararii pentru arena din Ghencea. Mi s-a spus ca nu au incredere in cei care sunt acum la echipa. Nu imi doresc sa preiau Craiova, Aurica (nr. Ticleanu) este un baiat deosebit. Stiinta are un lot bun, daca mai vin trei-patru jucatori, Craiova se poate bate pentru primele trei locuri".

Va fi greu pentru nationala sa se califice la EURO 2012

"Echipa nationala are un antrenor, un obiectiv. Exista sanse de calificare, dar va fi greu, asta e clar. Cel mai valoros jucator, Mutu, nu mai face parte din lot, nu poate juca. Din spate sunt putini care pot juca la acest nivel, iar in plus nici nu au fost jucati prea mult. S-a scris mult despre Mutu, nu a fugit din niciun cantonament. Ceea ce s-a intamplat dupa meciul cu Serbia tine de relatia lui cu antrenorul. Trebuia sa vina la Razvan si sa-i spuna ca vrea sa plece, ca oricum nu juca in urmatoarea partida. Cred ca Adrian a gresit. Am fost bolnav o luna de zile dupa ce nu am mai fost antrenor al nationalei".

Fotbalul romanesc merge in jos din cauza patronilor

"Fotbalul romanesc s-a dus mult in jos din cauza unor patroni. Discutiile lor legate de blaturi si arbitraje indeparteaza lumea de stadion. Nu se face asa ceva. In Anglia, in Germania, stadioanele sunt pline, la noi nu se mai poate vorbi despre asa ceva. Presa are vina ei pentru ca mediatizeaza oameni precum Gigi. Lui ii place sa se vada la televizor, asta e adevarul. Daca nu ar fi ajuns intr-o situatie atat de grava, Gigi nu ar fi apelat la mine. Eram ultima solutie", a incheiat Victor Piturca conferinta de presa care a avut loc in cursul zilei de luni.