Enrique Ortiz, patronul echipei de fotbal Hercules Alicante, formatie la care a evoluat in sezonul trecut si atacantul roman Ionel Danciulescu, ar fi incercat sa cumpere patru partide pentru a se asigura ca echipa sa va promova in Primera Division, informeaza publicatia spaniola El Pais. Presupusele incercari de blat au fost descoperite in urma interceptarilor telefonice facute in "cazul Brugal", ancheta judiciara inceputa in 2007. Potrivit publicatiei mai sus citate, Ortiz ar fi implicat in actiuni de luare de mita, frauda si trafic de influenta.

Patronul echipei din Alicante ar fi incercat sa aranjeze patru meciuri din liga a doua spaniola pentru a fi sigur ca echipa sa va promova in Primera Division, promovare reusita in cele din urma in ultima etapa. Hercules a incheiat sezonul pe locul al doilea, in spatele celor de la Real Sociedad si la egalitate de puncte cu Levante si Real Betis.

Pentru ca cei care ancheteaza "cazul Brugal" au declarat ca incercarile de blat "nu constituie infractiuni", procurorii anti-coruptie au cerut judecatorului sa transfere aceste date la Consiliul Superior al Sporturilor si la Federatia Spaniola de Fotbal.

Persoane apropiate cazului au asigurat ca unul dintre interlocutorii inregistrati este Ortiz, care da informatii unei alte persoane, neidentificata, despre conditiile "blatului" si pretul pe care ar fi dispus sa-l plateasca. De asemenea, acele surse au confirmat ca intr-unul din cele cazuri s-a ajuns la un acord. Acea partida este intalnirea dintre Hercules si Cordoba, din 10 mai, din etapa a 36-a a Ligii Secunde.

Potrivit inregistrarilor, Ortiz a oferit initial 300.000 de euro, pe care insa echipa adversa a refuzat-o. Patronul celor de la Hercules a apelat atunci la portarul celor de la Cordoba, Raul Navas, caruia i-a oferit 100.000 de euro, pe care, potrivit inregistrarilor, jucatorul i-a acceptat. Clubul din Alicante a castigat atunci cu 4-0. Celelalte trei incercari de blat sunt meciurile cu Salamanca, Girona si Huelva, dar nu au avut succes.

Echipa Hercules a negat joi informatiile. Portarul Navas s-a declarat "indignat" ca a fost implicat in acest scandal si a declarat ca va lua masuri legale impotriva responsabililor. "Sa faci rau e foarte usor. Am vorbit cu toti colegii mei pentru a lamuri totul. Clubul imi transmite liniste. Eu ma voi concentra pe antrenamentele mele si cei care vor sa arunce cu prostii pot continua sa o faca".

"Oficial, nu avem cunostinta de niciuna din aceste date din cazul Brugal. De aceea, clubul nu are nimic de declarat oficial", a declarat un oficial al clubului Hercules.

Potrivit publicatiei El Pais, Hercules avea nevoie disperata de promovare in Primera Division, deoarece datoriile clubului ajung la 15 milioane de euro. Persoane apropiate lui Ortiz au declarat ca proprietarul amenintase in dese randuri ca va parasi clubul daca echipa nu promoveaza.