Jimmy Jump, suporterul care a intrat pe teren inaintea meciului din finala Cupei Mondiale din Africa de Sud pentru a-i pune trofeului un fes, a fost sanctionat marti de catre autoritatile sud-africane. Invadatorul, fan al Barcelonei, este cunoscut pentru "spiritul sau liber" pe care incearca sa-l expuna in marile competitii sportive. Jimmy Jump are un palmares impresionant: de la El Clasico pana la cursele de Formula 1.

Jimmy Jump la finala CM 2010Foto: Reuters

Jimmy Jump, pe numele sau adevarat Jaume Marquet Cot, a fost amendat cu 210 euro marti de catre o instanta din Johannesburg pentru ca a intrat pe teren si a incercat sa fure trofeul Cupei Mondiale. Prietenii spaniolului de 34 de ani neaga insa faptul ca Jimmy Jump ar fi vrut sa fure trofeul, mentionand ca singurul lucru pe care a vrut sa-l faca era sa puna o barretina spaniola pentru a transmite un mesaj de libertate.

"A incercat sa puna fesul pe trofeul Cupei Mondiale, nu sa-l fure. El este un promotor al libertatii, libertatea pentru toti", a declarat prietenul si managerul sau, Alex Sole, potrivit AFP. "Jimmy face ceea ce face pentru ca se simte liber si cand sare acea fericire imi este transmisa si mie. Ceea ce scria pe tricoul lui ("Jimmy Jump impotriva rasismului") a fost semnificatie unei carti pe care el a citit-o despre Nelson Mandela si Africa de Sud. Si Cupa Mondiala este impotriva rasismului", a adaugat el.

Sole a mentionat ca Jimmy era pe punctul de a fi eliberat duminica seara fara a fi amendat, dar cand un reprezentant FIFA a aflat ca este adevaratul Jimmy Jump i-a spus: . "FIFA nu-l place pe Jimmy", a declarat managerul sau, care a spus ca Jimmy se gandeste sa se retraga: "Dar Jimmy isi poate schimba oricand parerea".

FIFA nu-l place si nu e greu de inteles de ce. Jimmy Jump are la activ multe "peripetii". De-a lungul carierei sale de invadator, Jimmy a intrat pe teren la finala Euro 2004, dintre Portugalia si Grecia, incercand sa puna fesul pe capul capitanului Luis Figo, in acelasi an a intrat pe circuit in timpul Marelui Premiu al Spaniei din Formula 1. In 2008 a intrat pe teren la Euro 2008 la meciul dintre Germania si Turcia, a invadat terenul si la El Clasico dintre Real Madrid si Barcelona, anul trecut l-a speriat pe Roger Federer cand si-a facut aparitia la Roland Garros, la editia din acest an a Eurovision l-a sprijinit pe candidatul Spaniei in stilul propriu, alaturandu-se corpului de balet si lista "nazdravaniilor" lui Jimmy este lunga.