Africa de Sud a cheltuit miliarde de dolari pentru a putea gazdui Cupa Mondiala de fotbal, dar FIFA va fi cel mai mare beneficiar de pe urma acestui turneu, in timp ce tara va fi cea care va plati facturile pentru multi ani de-acum inainte si va continua sa se chinuie cu saracia, lipsa locurilor de munca, SIDA sau rata ridicata a criminalitatii. Africa de Sud a avut si de castigat din gazduirea turneului, dar potrivit analistilor, adevaratele beneficii vor fi resimtite in viitor.

Beneficii pe viitor pentr sud-africaniFoto: Reuters

Guvernul sud-african se asteapta ca PIB-ul in acest an sa creasca cu 0.4% si sa aiba in jur de 370.000 de turisti. Africa de Sud a castigat un capital de imagine enorm, dar miliardele de dolari cheltuite pentru gazduirea turneului nu a imbunatatit si viata milioanelor de cetateni saraci. "Nu s-a schimbat nimic. In schimb s-a cheltuit prea mult, am platit pentru echipamentul nationalei si nu ne-am ales cu nimic dupa Cupa Mondiala. Noi continuam sa traim in baraci si nu am putut vinde nimic langa stadioane deoarece sunt mult prea departe de noi", a declarat Mary Masipa, care locuieste in Alexandra, o suburbie a Johannesburgului, in care majoritatea celor 500.000 de locuitori traieste in baraci.

Viata ei nu s-a imbunatatit si in aceeasi situatie se afla alte milioane de compatrioti. 12 milioane de sud-africani au nevoie de locuinte mai bune si se revolta la auzul sumelor cheltuite pentru a putea gazdui Mondialul de fotbal: "Guvernul a cheltuit prea mult pe stadioane, ar fi putut folosi acei bani pentru case sau strazi", a adaugat Masipa, potrivit Reuters Africa.

Guvernul spera ca miliardele cheltuite pe infrastructura si noile stadioane sa fie "rasplatite" prin venirea unui numar mult mai mare de turisti in viitor si implicit crearea a noi locuri de munca.

"De departe cea care castiga cel mai mult de pe urma Cupei Mondiale este imaginea Africii de Sud. Sfidand temerile valului de crime sau problemele logistice, tara a aratat ca este capabila sa gazduiasca evenimente majore", a declarat Anne Fruhauf, analist african pentru Eurasia Group. "Beneficiile pe termen scurt vor fi in turism, retail si constructii. Dar uitandu-ne la imaginea completa, cea mai mare mostenire va fi infrastructura imbunatatita", a adaugat Fruhauf.

O alta mostenire lasata de Cupa Mondiala este spiritul national care i-a reunit pe sud-africani in jurul echipei nationale de fotbal si a gazduirii turneului, ceea ce a creat un nationalism nemaintalnit de 16 ani, de la finalul apartheidului. "Nu e niciun dubiu ca gradul de unanimitate cu privire la Cupa Mondiala si aparenta acceptare reciproca a sud-africanilor indiferent de etnie sau credinta a surprins presa internationala si a incantat foarte multi dintre turisti. Acesta este un bun care va ramane si pe viitor", a declarat Nic Borain, analist politic independent.