Arbitrul englez Howard Webb este tinta acuzatiilor olandezilor dupa finala Cupei Mondiale pierduta duminica seara de acestia, in fata Spaniei. Oficialul englez a incercat sa tina sub control meciul si a aratat nu mai putin de 13 cartonase galbene, plus unul rosu aratat lui Heitinga in minutul 109.

Webb, invinuit de olandeziFoto: Reuters

In minutul 57, Webb a aratat cel de-al saptelea cartonas galben al meciului, depasind in acel moment recordul in ceea ce priveste jucatorii sanctionati intr-o finala de la Mondial, record ce apartinea pana atunci editiei din 1986, cand in meciul dintre Argentina si Germania de Vest au fost aratate "doar" sase cartonase galbene.

Fost politist, Webb a impartit cinci cartonase galbene in prima repriza, plus alte opt, plus un cartonas rosu, in repriza secunda. In prelungiri englezul i-a aratat cel de-al doilea rosu lui Heitinga, pentru un fault la Iniesta. Aceasta este a doua finala consecutiva cand in meciul din finala un jucator este eliminat. In 2006, Zinedine Zidane a primit direct cartonasul rosu pentru lovitura aplicata lui Marco Materazzi, arbitrul partidei avertizand si alti patru jucatori cu cartonase galbene.

Webber este contestat atat de olandezi, cat si de spanioli. Olandezii reclama faptul ca Puyol ar fi trebuit sa primeasca un cartonas rosu pentru un fault la Robben, cu zece minute inainte de finalul partidei. "Cand joci in finala Cupei Mondiale, te astepti si ca arbitrul sa fie ", a declarat Robben. Spaniolii, de cealalta parte, sustin ca Webber a pierdut meciul din mana si reclama faptul ca De Jong a primit doar un cartonas galben la intrarea asupra lui Xabi Alonso.

Howard Webb a avut momentele sale "de celebritate" si la final, atunci cand vuvuzelele au tacut pe stadionul din Johannesburg, lasand loc huiduielilor si fluieraturilor suporterilor olandezi, in timp ce arbitrul primea, alaturi de asistentii sai, medalia din partea presedintelui FIFA, Blatter, si a presedintelui Africii de Sud, Jacob Zuma.