Iniesta a adus Spaniei "El Dorado": trofeul Cupei Mondiale, dupa care spaniolii tanjesc de zeci de ani! Pentru prima data in finala Cupei mondiale, ibericii au avut nevoie de prelungiri pentru a "pune mana" pe medaliile de aur in Africa de Sud, invingand cu 1-0 selectionata Olandei, echipa ce rateaza pentru a treia oara trofeul CM.

Foto:

Click aici pentru rezumatul finalei CM 2010: Olanda - Spania 0-1!

A inceput cu stangul Mondialul din Africa de Sud, pierzand primul meci al grupei, cu Elvetia. Dar Spania si-a revenit rapid, a incheiat Grupa H pe primul loc, a eliminat pe rand Portugalia, Paraguay si Germania, castigandu-si dreptul de a juca prima sa finala la un Campionat Mondial.

Campioana europeana a dominat primele 15 minute ale intalnirii cu Olanda, dar Robben si compania s-au regrupat si au calmat spiritele in tabara iberica. Tensiunea creata de miza imensa a partidei s-a simtit in prima repriza, jocul fiind des fragmentat din cauza faulturilor. Britanicul Howard Webb a fost darnic in privinta avertismentelor, aratand sase cartonase galbene pana la pauza.

Repriza secunda surprinde Olanda in doua situatii clare de gol, Robben scapand de doua ori singur cu Iker Casillas, dar portarul iberic isi salveaza echipa. Villa isi trece si el in cont doua ratari, iar cele 90 de minute se incheie la egalitate scor 0-0, nu inainte insa ca arbitrul Webber sa iasa in evidenta pentru deciziile luate.

In prelungiri, Olanda ramane in inferioritate numerica, Heitinga primind al doilea cartonas galben (min. 109). Peste sapte minute, Andres Iniesta declanseaza fiesta, loband un balon peste Stekelenburg din sapte metri, dupa o pasa a lui Fabregas.

Olandezii ingenuncheaza si pleaca acasa cu medaliile de argint, pentru a treia oara in istorie. Spania, campioana europeana en-titre, isi mai trece in palmares un trofeu: Cupa Mondiala, dupa o finala care cu siguranta nu va ramane in mintea suporterilor ca fiind una "de vis".

Statistica partidei Olanda - Spania:

Total suturi spre poarta: 13 - 18

Total suturi pe spatiul portii: 5 - 6

Faulturi comise: 28 - 19

Posesia balonului: 44% - 56%

Ofsaid: 7 - 6

Cornere: 6 - 8

Cartonase galbene: 8 - 5

Cartonase rosii: 1 - 0

Distanta acoperita: 134.218 metri - 136.362 metri

Omul meciului: Andres Iniesta

Echipe de start:

Olanda (antrenor Bert van Marwijk): 1. Stekelenburg, 2. Van der Wiel, 3. Heitinga, 4. Mathijsen, 5. Van Bronckhorst, 6. Van Bommel, 8. De Jong, 11. Robben, 10. Sneijder, 7. Kuyt, 9. Van Persie

Spania (antrenor Vicente del Bosque): 1. Casillas, 15. Ramos, 3. Pique, 5. Puyol, 11. Capdevila, 14. Xabi Alonso, 16. Busquets, 18. Pedro, 8. Xavi, 6. Iniesta, 7. Villa

Arbitri: Howard Webb (Anglia); Darren Cann (Anglia), Michael Mullarkey (Anglia); Yuichi Nishimura (Japonia)