Am fost perfect de acord cu scriitorul Radu Paraschivescu, aflat in dialog cu cititorii HotNews: comentatorii meciurilor transmise de TVR au fost una din cele mai mari dezamagiri ale actualei editii a Mondialului. Daca s-au straduit sa copieze doar cele mai jalnice sabloane de triumfalism si exaltare ale celor de la ProTv care comentau Liga Campionilor, au reusit perfect.

Pentru ei, totul a fost “istoric” sau “extrem”. Meci istoric, gol istoric, echipa sau jucatorul cutare scrie istorie: nu, domnilor, istorice au fost golul cu mana al lui Maradona din ’86, infrangerea Italiei de catre nord-coreeni in ’66 si doar alte cateva amintiri de neuitat – din 2010 va ramane probabil prima victorie a europenilor in afara batranului continent. Sau: Podolski alearga extrem de repede (ce sa mai spunem atunci de Usain Bolt ?) ; sutul lui cutare a fost extrem de puternic (unde esti tu, Roberto Carlos?...); faza a fost extrem de periculoasa – nu mai exista nimic intermediar intre banal si suprem. Iar cand se epuiza extremul, era inlocuit cu “incredibil”.

Lucrurile au evoluat odata cu campionatul. Tampenia istorica si extrema a comentariilor de la Mondial a venit in semifinala Germania – Spania: “in lotul nemtilor sunt 11 jucatori care n-au nimic comun cu Germania”!!! Nimic comun in afara de faptul ca sunt toti cetateni germani, majoritatea nascuti in Germania si jucand la echipe din Bundesliga... Parca-l vezi pe Joachim Low cu traista-n spate prin Nepal sau Borneo, ca sa selectioneze pentru Mannschaft!

Spre norocul nostru, cel care a debitat enorma tampenie a revenit la normal peste numai cateva minute: “Din 13 goluri marcate de Germania, doisprezece au fost din careu”. Am tras aer in piept si ne-am intors la obisnuita violare repetata a normelor elementare de exprimare, o adevarata coloana vertebrala a comentariilor de la Mondial.

S-a atins oare apogeul tampeniei in semifinala? Oare ce megatampenie ne mai poate rezerva finala? Nu s-ar putea aranja, “istoric si extrem”, ca meciul Olanda - Spania sa fie comentat de caracatita Paul? Poate ca ne-am putea concentra asupra jocului...​