Cu doar cateva zile inainte de incheierea celui mai important eveniment sportiv al anului, presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a declarat ca tara sa a recuperat o suma destul de mare dupa investitiile facute in infrastructura si stadioane pentru Cupa Mondiala de fotbal din 2010. Ministrul Finantelor din Africa de Sud a anuntat insa pierderi de peste 700 milioane de euro.

Zuma (dreapta), alaturi de Sepp BlatterFoto: Reuters

"Putem spune cu siguranta ca am recuperat o buna parte din investitiile facute, investitii ce includ 4,28 de miliarde de dolari cheltuiti pe infrastructura, telecomunicatii si stadioane", a declarat marti presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, potrivit Reuters.

O parte din suma investita a fost recuperata de tara gazda din turism. Peste un milion de vizitatori au intrat in Africa de Sud in perioada 1 iunie - 1 iulie, cu 25% mai multi decat cei care au vizitat tara in aceeasi perioada din anul 2009.

"Africa are in prezent o imagine mult mai buna si oamenii se vor identifica mai mult cu acest continent. Efectele economice sunt enorme", a adaugat Zuma.

Potrivit declaratiei date vineri de ministrul de Finante al Africii de Sud, Pravin Gordhan, intre ceea ce a investit si ceea ce va incasa Africa de Sud pentru Mondial ar putea exista o pierdere de aproximativ 750 milioane de euro. Singura care ar avea numai de castigat de pe urma turneului final va fi FIFA, care ar putea pleca din Africa de Sud mai bogata cu 160 milioane de euro.